Verbouwing Kamp Amersfoort van start

De plannen zijn rond, de aannemer is geselecteerd en het meeste geld is binnen. Dus gaat de schop de grond in voor de grootschalige uitbreiding van Kamp Amersfoort.

“We zijn bijzonder verheugd dat na jaren van voorbereiding de uitbreiding er nu echt gaat komen”, zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. “Het is van groot belang dat we meer ruimte krijgen voor het vertellen van de verhalen van de gevangenen, voor tentoonstellingen, educatie en bezinning”.

Kamp Amersfoort is een monument en museum ter herdenking aan Kamp Amersfoort in Leusden, een van de concentratiekampen in het door de Duitsers bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er is een bezoekerscentrum opgericht met daarin een permanente expositie. Een ‘bunker’ (stenen gevangenis) uit de oorlog staat er nog, evenals een wachttoren. Een aantal andere overblijfselen zoals de kampklok, enkele monumenten en reconstructies is nadien geplaatst. Aan de overkant van de weg is de door gevangenen gegraven schietbaan waar executies plaatsvonden. Aan het eind staat daar nu het standbeeld ‘De stenen man’.

Ondergrondse ruimte

Op de binnenplaats wordt straks een ondergrondse ruimte van ongeveer 800 vierkante meter gemaakt (foto). Zowel de verhalen van gevangenen als van daders en omstanders worden uitgelicht.

Er is plaats voor een tijdelijke tentoonstelling. En in de reflectieruimte worden bezoekers bewust gemaakt van hun eigen gedrag en de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes.

De binnenplaats maakt straks duidelijk wat voor plek Kamp Amersfoort was. Voetstappen in het plaveisel verbeelden het dagelijkse appèl van destijds.

Kosten

De uitbreiding vergt circa 5,5 miljoen euro. De plannen zijn mogelijk gemaakt met financiële steun van het vfonds, de Nationale Postcodeloterij, het ministerie van VWS, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden en verschillende andere fondsen.

De komende maand wordt het terrein bouwklaar gemaakt. Vermoedelijk gaat eind maart de schop de grond in. De uitbreiding moet voorjaar 2020 klaar zijn, 75 jaar na de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis.

Foto: artist impression van de ondergrondse ruimte (illustratie INBO).