Ga naar de inhoud

Verdwenen marineschepen in Javazee aantoonbaar geborgen

De drie Nederlandse marineschepen die in WOII zijn verdwenen tijdens de Slag in de Javazee zijn aantoonbaar geborgen. Dat blijkt uit gezamenlijk Nederlands-Indonesisch onderzoek. Experts van beide landen hebben de beschikbare gegevens geanalyseerd. Conclusie: het duikteam van het Karel Doorman Fonds heeft eind 2016 op de juiste locatie gezocht en er is sprake geweest van bergingsoperaties.

De bevindingen zijn aangeboden aan minister Jet Bussemaker (OCW), tijdens een bezoek aan Indonesië. In het rapport adviseren de onderzoekers dat op termijn gezamenlijk onderzoek op de locaties van de verdwenen schepen nodig zal zijn om aanvullend informatie te vergaren.

Verder zijn Nederland en Indonesië in een Memorandum of Understanding overeengekomen in de toekomst nauwer samen te werken door onder meer beschikbare informatie en kennis te delen om zo cultureel maritiem erfgoed gezamenlijk te beschermen.

Vertrouwen

De vervolgactiviteiten passen binnen de afspraken die premier Mark Rutte met Indonesië had gemaakt tijdens zijn bezoek eind vorig jaar aan het land.

Toen is ook afgesproken dat naast het vaststellen van de vermissing gezamenlijk zal worden onderzocht wat er gebeurd kan zijn en dat Nederland en Indonesië samenwerking opzoeken in het toekomstige beheer van het maritieme erfgoed. De manier waarop de verificatie tot stand is gekomen, in goede samenwerking met de Indonesische autoriteiten, geeft Nederland volgens het ministerie van OCW vertrouwen in een succesvolle voortgang van het onderzoek.

De drie marineschepen, Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer, vergingen op 27 februari 1942. Daarbij vonden 915 militairen, onder wie ruim 200 Indisch-Nederlandse militairen, een zeemansgraf. Een internationaal duikteam van het Karel Doorman Fonds constateerde de verdwijning eind vorig jaar. Het team was bezig met een expeditie met het oog op de 75e herdenking van de Slag in de Javazee dit jaar.

Foto: Hr. Ms. De Ruyter (collectie J. Klootwijk)