Ga naar de inhoud

Verjaardagskalender met Amsterdamse architectuur

Rond 1900 werd in Amsterdam volop gebouwd. Diverse architecten verwerkten toentertijd de internationaal populaire Art Nouveau/Jugendstil-stijl in hun ontwerpen.

Bij die architectuur zocht men naar niet eerder gebruikte vormgeving. Toegevoegd werden elementen als tegeltableaus, beeldhouwwerken, glas in lood, hekwerken en gekleurde/geglazuurde bakstenen.

Deze Art Nouveau-architectuur dateert in de hoofdstad van Nederland vooral uit de periode 1885-1910. Hoewel er de afgelopen 120 jaar veel verloren is gegaan zijn er nog voldoende voorbeelden te vinden, en is de waardering voor deze architectuur-vorm helemaal terug.

In de zojuist verschenen Art Nouveau verjaardagskalender met Amsterdamse architectuur is iedere maand voorzien van een foto van architectuurfotograaf Menno van der Meer. Bijzondere gevels, tegeltableaus en het mooiste Art Nouveau-glas in lood van Amsterdam komen in beeld, evenals gebouwen van architecten als Van Arkel, Caron, Joling, Beirer en Weeldenburg.

Uitleg over de Art Nouveau/Jugendstil geeft de kalender meer context. Op de achterzijde staan de foto’s verkleind, samen met informatie over architect/ontwerper/fabrikant, jaar en adres.

De kalender, vormgegeven door Paul Noordermeer van P& Ontwerp, is samengesteld door Rob van Kan, mede-organisator van het Haagse Art Nouveau Festijn.

De nieuwe kalender is voor 15,95 euro te koop in de betere boekhandel in Amsterdam en op de webshop van Art Nouveau Cadeau (www.artnouveaucadeau.nl). Eerder verscheen bij Art Nouveau een verjaardagskalender met Haagsche architectuur.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.