Competitie Beste Gebouw 2022 van start

De 17e editie van architectuurprijs het Beste Gebouw van het Jaar is vandaag (woensdag 19 januari) gelanceerd. Architecten en opdrachtgevers zijn uitgenodigd hun beste gebouw – in gebruik genomen in 2021 – in te zenden. Juryvoorzitter is Barbara Baarsma, hoogleraar Toegepaste Economie aan de UvA en directeur van de Rabo Carbon Bank.

De verkiezing, uitgeschreven door de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus), wordt geleid door een zeskoppige jury, bestaand uit toonaangevende architecten en opdrachtgevers. Zij beoordelen de gekandideerde gebouwen in vier categorieën: Identiteit en Icoonwaarde, Leefbaarheid en Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving.

Verheugd

Juryvoorzitter Baarsma schuift regelmatig aan bij tv-programma’s om (macro-) economische ontwikkelingen te duiden. Zij ziet uit naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment.

“Gebouwen die tot de verbeelding spreken en inspireren als voorbeeld van verduurzaming, betekenen veel voor een dorp of stad. Ik verheug me er zeer op om samen met de deskundige jury uit de veelheid van dat soort gebouwen de prijswinnaar van 2022 te mogen selecteren.”

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De award is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers.

BNA-directeur Fred Schoorl: “De prijs gaat niet naar de beste architect of het mooiste gebouw, maar naar het beste gebouw met de meeste waarde voor opdrachtgever en gebruikers”. Vorig jaar was dat het Van der Valk hotel Zuidas.

Inzenden kan tot 7 maart op www.gebouwvanhetjaar.nl De jury zal deze editie, in het verlengde van de vier categorieën, extra letten op de ecologische waarden die bij de ingezonden gebouwen worden geclaimd.

Foto: Juryvoorzitter Barbara Baarsma.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.