Ga naar de inhoud

Verkiezing Beste Gebouw van Nederland in gang

De 19e editie van de BNA Beste Gebouw van het Jaar verkiezing, dé architectuurprijs van Nederland, is in gang gezet. Een zeskoppige jury, werkzaam in de architectuur en aanverwante velden, beoordeelt de inzendingen. Marcia Luyten, journalist, schrijver en televisiepresentator, is voorzitter.

De overige juryleden zijn Maarten Castelijns (Rijnboutt), Elsebeth te Kiefte (TKA atelier), Jeroen Schipper (Orange Architects), Marja Appelman (ministerie BZK) en Ronald Dielwart (Dura Vermeer). Architectenbureaus mogen projecten inzenden tot 28 februari via www.gebouwvanhetjaar.nl.

‘Eer en plezier’

“Hoe we bouwen, wonen en leven is direct verbonden met de grote opgaven van deze tijd: een circulaire samenleving waarin we verbindingen herstellen – met anderen en met onze natuurlijke omgeving. Daarom vind ik het een eer en een plezier om de jury voor Het Beste Gebouw van het Jaar 2024 voor te zitten”, zegt Marcia Luyten.

BNA Beste Gebouw van het Jaar is volgens de organisatie hét bewijs dat architectenbureaus relevant zijn voor de samenleving en de huidige opgaven waar ons land voor staat. Aan de hand van een voorselectie en een jurytour door Nederland worden nominaties geselecteerd die meedingen naar de hoofdprijs.

De genomineerden worden op 19 maart bekendgemaakt; vanaf dan kan publiek stemmen op zijn of haar favoriet. De prijsuitreiking is op 23 mei.

Marcia Luyten

Juryvoorzitter Marcia Luyten studeerde Bedrijfseconomie en Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit van Maastricht en volgde de Leergang Buitenlandse Betrekkingen aan Instituut Clingendael. Ze presenteerde zes jaar Buitenhof, het interview- en discussieprogramma van de NPO.

Sinds 2019 neemt Luyten als Volkskrant-columniste een prominente plaats in, met de focus op politiek, bestuur en de transitie naar een circulaire samenleving. In 2023 modereerde ze in samenwerking met de Federatie Creatieve Industrie ‘Creative Talks’.

Ronald Dielwart

Ronald Dielwart is al meer dan 28 jaar actief bij bouwbedrijf Dura Vermeer en bekleedde van 2008 tot 1 januari 2024 de functie van voorzitter van de divisiedirectie Bouw en Vastgoed en lid van de Raad van Bestuur.

Dielwart vervult bestuurlijke rollen bij organisaties als BOEi, SWK en NRP. Zijn bijdragen strekken zich uit over allerlei aspecten van de bouw-, renovatie- en vastgoedsector. Naast zijn bestuurdersrollen is hij als adviseur van de Raad van Bestuur nog altijd verbonden aan Dura Vermeer.

Marja Appelman

Marja Appelman is directeur Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van 2013 tot augustus 2018 was zij directeur Kansspelautoriteit. Voordien vervulde zij diverse functies bij het ministerie van Economische Zaken, het CPB en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook werkte ze als consultant. Appelman studeerde Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Jeroen Schipper

Jeroen Schipper is medeoprichter van Orange Architects; een multidisciplinair ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en interieur, gevestigd te Rotterdam. Daarnaast is hij supervisor voor het gebied Overamstel in Amsterdam.

In 2023 werd het appartementencomplex Jonas van Orange Architects gekroond tot BNA Beste Gebouw van het jaar. Schipper studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven

Maarten Castelijns

Maarten Castelijns is architect partner bij Rijnboutt, ontwerpbureau voor stedenbouw en architectuur. Na zijn studie in Delft en Stockholm is hij afgestudeerd als architect en bouwtechnoloog.

Vanuit een brede oriëntatie en met een integrale aanpak werkt Castelijns aan de stedelijke uitdaging van morgen: verdichting, transformatie en verduurzaming van de stad. Met het multidisciplinaire team van Rijnboutt ontwerpt hij aan binnenstedelijke transformatie van gebieden en gebouwen in Nederland.

Elsebeth te Kiefte

Elsebeth te Kiefte is architect bij TKA atelier, de Rotterdamse afdeling van Te Kiefte Architecten. Sinds 2020 is zij betrokken bij het TKA atelier, waar ze zich focust op ‘Zero Waste’ architectuur en levensstijl. Ook was ze vanaf 2017 werkzaam bij Superuse Studios. Te Kiefte is opgeleid aan Technische Universiteit Delft, waar zij in 2017 is afgestudeerd.

Foto: Collage van de jury. Met de klok mee Jeroen Schipper, Marcia Luyten, Maarten Catelijns, Elsebeth te Kiefte, Ronald Dielwart en Marja Appelman.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.