Ga naar de inhoud

Verzet tegen verstening landgoed in Twello

Op Landgoed Beekwolde in Twello vlogen de ijsvogels over de vijver. Waar zijn ze gebleven? In de vijver zwemmen kamsalamanders, maar hoe lang nog? De gemeente Voorst wil nog net niet in de voortuin van het landhuis woningen bouwen.

Erfgoedvereniging Heemschut verzet zich tegen de verstening van het groene gebied. Volgens haar zijn er voldoende alternatieven die niet zijn onderzocht.

Het landhuis is in 1872 opgetrokken als woonhuis. Daarna was het een hotel annex verzorgingshuis. Ook is het internaat geweest en heeft het gediend als opslagruimte van hulpgoederen die na de watersnoodramp werden overgebracht naar Zeeland. Op het ogenblik wordt het huis weer particulier bewoond, waarvoor het is bestemd.

Landgoederenzone

Landgoed Beekwolde maakt onderdeel uit van de zogenoemde Groene Carré, de landgoederenzone rond Twello, bestaand uit een parkachtig landschap met vele monumentale gebouwen.

Het betreft een rijk gebied met cultuur en natuur, dat grenst aan het Fliertdal; de beek Fliert stroomt er en schept een bijzondere flora en fauna. Het is daarom volgens Heemschut terecht bestempeld tot beschermd gebied.

De erfgoedvereniging vraagt zich af of de ijsvogels weer naar Beekwolde komen als de gemeente Voorst er een woonwijk gaat bouwen. “Kunnen de salamanders straks nog op zoek naar nieuwe leefgebieden? Is er nog sprake van een groene landgoederengordel?”

Heemschut heeft de gemeente dringend verzocht de alternatieven te onderzoeken.

Foto: De tuin van Beekwolde met zicht op de overzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.