Vier historische projecten in Nijmegen krijgen steun

Vier projecten die het verleden van Nijmegen op bijzondere manier laten zien, krijgen geld van het stadsbestuur.

Het betreft een vitrine met plattegrond van de graven op de begraafplaats aan de Daalseweg, de expositie Before we forget, een bijlage van wijkblad Hart van Nijmegen en een vitrine voor het wapenschild van generaal Gavin. De vier projecten kunnen elk maximaal 3.000 euro uit het budget Verleden Verbeeld tegemoet zien. Alle hebben een relatie met de Tweede Wereldoorlog.

Op de begraafplaats aan de Daalseweg komt een bord met daarop informatie over de oorlogsslachtoffers die daar begraven liggen. Omdat de grafbedekking vaak verdwenen is, is niet duidelijk wie waar ligt. In de vitrine komt een plattegrond van de graven en nadere informatie over de begraafplaats.

Wapenschild

De tentoonstelling Before we forget heeft als onderwerp de belevenissen van Nijmegenaren in de jaren 1940 – 1970. De verhalen daarover zijn te beluisteren in speciale luisterstoelen. De expositie komt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (zie huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl).

In de speciale bijlage van het Hart van Nijmegen – wijkblad voor het Willemskwartier, Hazenkamp, Sint Anna en Heijendaal – worden de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreven.

Het vierde project dat een bijdrage krijgt, is een kleine tentoonstelling over het wapenschild dat generaal Gavin kort na de oorlog aan Nijmegen schonk. Met daarbij veel aandacht aan de band van Gavin met de stad. De expositie is op verschillende locaties en tijdstippen te zien.

Verleden Verbeeld

De financiële steun komt uit het budget van het gemeentelijk project Verleden Verbeeld. Voor dit jaar was als extra voorwaarde gesteld dat het onderwerp bij voorkeur te maken heeft met Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog.

De vier gekozen projecten zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van Dolly Verhoeven, bijzonder hoogleraar Nijmeegse en Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Andere juryleden zijn Rob Jaspers (oud-journalist bij De Gelderlander) en Martijn Vermeulen (docent Pax Christi College Druten, geschiedenisleraar van het jaar 2015).

Nijmegen Herdenkt

Het is 75 jaar geleden dat Nijmegen op 22 februari 1944 werd getroffen door een vreselijk bombardement. Trieste balans: bijna 800 doden, duizenden gewonden en een totaal verwoeste binnenstad.

Vervolgens werd Nijmegen vanaf september 1944 frontstad: opnieuw vielen er veel doden en was er grote (im)materiële schade. Met verschillende activiteiten wordt daar dit jaar bij stil gestaan.

Foto: Begraafplaats Daalseweg.