Ga naar de inhoud

Vijver rond Kasteel Zellaer heeft oude glorie terug

De oostelijke vijver van kasteel Zellaer in Bonheiden in de Belgische provincie Antwerpen is weer prominent aanwezig in het park. Begin juli begon de Stichting Kempens Landschap met het ruimen van slib om verdere verzanding tegen te gaan. Ook de brug naar het eiland in de vijver is vervangen. Voor het karwei stelde het agentschap Onroerend Erfgoed ruim 52 000 euro beschikbaar.

Om het park rond kasteel Zellaer op te waarderen, voert de Stichting Kempens Landschap in samenspraak met de gemeente Bonheiden stelselmatig onderhoudswerken uit. Daarin kaderden ook de werkzaamheden aan de vijver.

Halt aan verzanding

Volgens Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van de Stichting Kempens Landschap, is in totaal 2.500 kubieke meter slib geruimd.

“De sliblaag wordt gevormd door afgevallen bladeren en ander organisch afval. Die zorgen ervoor dat de vijver dichtslibt en uiteindelijk helemaal verzandt. Dat proces hebben we een halt toegeroepen. Ook brachten we natuurlijke beschoeiing aan om de oevers te verstevigen en installeerden we een nieuwe brug naar het middeneiland van de vijver”.

De oostelijke vijver lag bovendien een beetje verscholen in het park. Onttrokken aan het zicht door bomen en rododendrons. De afgelopen weken zijn daarom zichtassen en contouren hersteld. Gedeputeerde Kathleen Helsen van de provincie Antwerpen en covoorzitter van de Stichting Kempens Landschap: “Dat deden we door de overhangende rododendrons, struiken en bomen te snoeien of weg te halen”.

Toeristische troef

Schepen Mieke Van den Brande (Omgeving en Toerisme) is opgetogen over de werkzaamheden. “Kasteel Zellaer is een bijzondere plek in Bonheiden. Met zijn eeuwenoude bomen en rijke geschiedenis is het park rond het kasteel niet voor niets beschermd landschap. Het natuur- en erfgoedbeheerplan dat we samen met de Stichting Kempens Landschap opstelden, helpt ons om dit pareltje in ere te herstellen op een weldoordachte manier”.

Jaarlijks halve ton

Burgemeester Lode Van Looy wijst erop, dat de gemeente Bonheiden jaarlijks 50.000 euro investeert in beheerwerkzaamheden van het domein. “Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat kasteel Zellaer een toeristische troef is voor onze regio. In dat kader steken we ook geld in de aanleg van een nieuwe parking aan de ingang”.

Foto: V.l.n.r. burgemeester Lode Van Looy, directeur Stichting Kempens Landschap Philippe De Backer en schepen van Omgeving Mieke Van den Brande op de nieuwe brug (foto Stichting Kempens Landschap).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d