‘Villa van Buisman’ in Zwartsluis rijksmonument

Villa Groot Lageland 5 in Zwartsluis is aangewezen als rijksmonument.

Algemeen directeur Susan Lammers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) overhandigde de bewoners, het echtpaar Meijerink, op vrijdag 13 maart namens verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (OCW) het monumentenschildje en de bijbehorende documenten. Bij de feestelijke bijeenkomst was ook aanwezig wethouder Gerrit Knol van de gemeente Zwartewaterlanden, waartoe Zwartsluis behoort.

Over het hoofd gezien

Villa Groot Lageland 5 is gebouwd in 1938. Industrieel H. Buisman (bekend van de koffieverbeteraar) gaf architect F.J. Gouwetor de opdracht voor het ontwerp.

Vooral door inspanningen van de huidige en de vorige eigenaren is deze vergeten parel nu toegevoegd aan de rijksmonumentenlijst. Bij verschillende aanwijzingsprogramma’s is het pand over het hoofd gezien.

Interieur nagenoeg intact

Omdat met de villa zorgvuldig is omgesprongen is het interieur nagenoeg intact gebleven met de te verwarmen buizengarderobe van Van Gispen, de entreehal met Carrara marmer in Livre Ouvert techniek en de Bruynzeelkeuken van Piet Zwart als hoogtepunten.

Foto: De keuken in de ‘Villa van Buisman’ (foto Kasper Veenstra).

1 thought on “‘Villa van Buisman’ in Zwartsluis rijksmonument

  1. Goed dat een jonger gebouw ontworpen door een architectennaam minder bekende architect de status van monument kan krijgen. In dit geval is het merk Buisman en het daarmee verbonden surrogaat kenmerkend voor een periode van crisis en oorlog ook van belang, samen met het gave interieur. Doet denken aan de herwaardering van de Villa Jongerius en bijbehorende Ford garage in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.