Vis terug in zoutloods Laaksum

Na jaren touwtrekken is zoutloods De Hang in Laaksum opgeknapt. Een gloednieuwe viszaak heeft er zijn deuren geopend.

Veel dagjesmensen aan de IJsselmeerkust ging het aan het hart dat de loods bij het piepkleine vissershaventje van Laaksum (Friesland) er bouwvallig bij stond. Dat ongenoegen werd regelmatig gemeld aan Heemschut Fryslân, die vervolgens actie ondernam. Resultaat: januari 2020 werd De Hang na restauratie door Commissaris van de Koning Arno Brok heropend.

Verrassing

Erfgoedvereniging Heemschut nam op een winderige herfstdag in 2019 excursie-deelnemers mee naar de oude zoutloods. Tot blijde verrassing zagen ze dat De Hang werd opgeknapt.

Het gebouwtje was begin vorige eeuw neergezet tijdens de gloriedagen van de haring- en ansjovisvisserij in de Zuiderzee. Inmiddels ligt er het IJsselmeer, maar gevist wordt er nog steeds vanuit het haventje in Laaksum, thuishonk van de HL6.

De toenmalige gemeente zag de toeristische waarde van het kleine vissershaventje aan het IJsselmeer. Reden waarom het al in de vorige eeuw volledig is vernieuwd, de oude loods kreeg de status van gemeentelijk monument.

Niet instorten

Geruime tijd heeft Heemschut bij instanties en bij de eigenaar aangekaart dat het niet de bedoeling kan zijn een gemeentelijk monument te laten instorten. Samen met de lokale overheid en Herbestemming Noord werd gezocht naar een oplossing. Maar in de regio waren de meningen verdeeld tussen behoud van rust en meer drukte van dagjesmensen. De weg naar behoud van het streekeigen erfgoed duurde daarom circa 12 jaar.

1 thought on “Vis terug in zoutloods Laaksum

  1. Het heeft 12 jaar geduurd maar is nu gerealiseerd.
    Het is een heerlijke plek om even te zijn en te genieten.
    Misschien ook even mijmeren.
    Neem de tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.