Ga naar de inhoud

Voorbeeldig Zwols herenhuis uit 1906 behouden

Erfgoedorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser heeft dankzij een particulier legaat het door de Zwolse architect Geurt Gijsbertus Post ontworpen vroeg 20e-eeuwse herenhuis aan de Willemskade 28 in Zwolle in eigendom verkregen.

De woning uit 1906, met haar prachtig behouden interieur, wordt toegevoegd aan de 439 historische huizen en monumenten die de vereniging verspreid over het land bezit, onderhoudt en verhuurt. Haar verzameling vertegenwoordigt intussen niet minder dan 500 jaar Nederlandse woongeschiedenis.

Belangrijke toevoeging

Hendrick de Keyser betitelt het onlangs verkregen huis in Zwolle voor haar collectie als ‘een typerend voorbeeld van een eind 19e-, vroeg 20e-eeuws herenhuis’.

Het pand valt qua schaal tussen het kleinere Elandstraat 8-10 (1877) in Den Haag en het indrukwekkende Rams Woerthe (1899) in Steenwijk. Vrijwel het hele interieur stamt nog uit de tijd van de bouw. De schenking is rijk gedecoreerd met stucplafonds, tegelvloeren, paneeldeuren en een bijzonder monumentaal glas-in-loodraam in het trappenhuis.

Eclectische stijl

Willemskade 28 is indertijd opgetrokken als onderdeel van een blokje van drie herenhuizen.

Het juweeltje staat te boek als uitzonderlijk voorbeeld van de eclectische singelbebouwing, zoals die op redelijk grote schaal in Nederland verrees in de late 19e en vroege 20e eeuw. Het ontwerp bevat kenmerken van de neorenaissance, de chalet-stijl, en de art nouveau.

Wereldbollen

Het huis aan de Zwolse Willemskade, toen nog Veerallee, werd aanvankelijk verhuurd. Ondernemer Arend Lefferts kocht het pand in 1957.

Deze bijzondere entrepreneur handelde in van alles, maar is vooral bekend geworden vanwege zijn Eerste Nederlandse Globe Industrie. Dit door hem opgerichte bedrijfje was de enige producent van globes in Nederland. Zijn schaalmodellen genoten ook elders op de globe faam vanwege hun goede kwaliteit; alle zijn in het huis aan de Willemskade vervaardigd.

Bijzondere erfenis

Op latere leeftijd begon Lefferts nog een bedrijf in ‘doosjes geluk’, kleine pakketjes met zaadjes van een klavertje vier, die mensen thuis zelf konden laten groeien. De doosjes werden bedrukt met schilderingen van zijn echtgenote Go en wereldwijd verkocht.

Lefferts is in 2005 overleden. Zijn weduwe, de kunstenares Golina ‘Go’ Gerarda Wierda, liet het huis aan Hendrick de Keyser na. Door het legaat blijven het pand en zijn originele interieur behouden voor de toekomst. Na renovatie wordt het verhuurd als familiehuis.

Foto: Ondernemer Arend Lefferts en echtgenote.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.