Meteen naar de inhoud

VOORLOPERS in park van Paleis Soestdijk in Baarn

  • 14 mei 2022

Het park van Paleis Soestdijk in Baarn is geopend voor publiek. Bezoekers maken tijdens de tentoonstelling VOORLOPERS kennis met kunstenaars van nu, gevestigd én nieuw talent. Deze ‘voorlopers’ verbeelden in de expositie actuele thema’s als biotechnologie en design, duurzaamheid en recycling, maar ook de veranderende betekenis van erfgoed.

Initiatief en samenstelling

De tentoonstelling is een initiatief van Maya Meijer-Bergmans, kunsthistorica en mede-eigenaar van Paleis Soestdijk en samengesteld door tentoonstellingsmaker Marie Jeanne de Rooij, eerder werkzaam als curator voor Den Haag Sculptuur en directeur GEMAK/ Vrije Academie en Galerie Nouvelles Images. De Rooij en Meijer-Bergmans organiseerden voorheen jarenlang op het Lange Voorhout te Den Haag de succesvolle en terugkerende beeldententoonstelling, Den Haag Sculptuur.

Voor VOORLOPERS in het park van Paleis Soestdijk zijn veel werken speciaal vervaardigd of aangepast. Zo maakte aanstormend bio-designtalent Bob Hendrikx een ‘Living Couch’, een doorzichtig sculptuur gevuld met groene en rode algen uit de paleisvijver. Ingrid Mol tekende voor een diorama in het prinsessenspeelhuisje en Zeger Reyers gaf nieuw leven aan een vergeten tennisbaan.

Feestelijke opening

De tentoonstelling is op donderdag 12 mei feestelijk geopend door prinses Margarita de Bourbon de Parme. Zij hield een persoonlijk verhaal over haar jeugdherinneringen aan Paleis Soestdijk en het park. Wim Pijbes, directeur van de Stichting Droom en Daad, vertelde over de groeiende betekenis van groen en parken in Nederland en de rol van het particuliere initiatief hierin.

Maya Meijer-Bergmans: “Het park van Paleis Soestdijk wordt speciaal voor deze tentoonstelling opengesteld. VOORLOPERS geeft een vernieuwende blik op buitenkunst en een nieuw perspectief op de toekomst van het landgoed. Nu en na de restauratie willen we Nederlandse innovaties op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, zo belangrijk voor de toekomst van ons land en zijn bewoners, een plek geven. Het is een expositie voor een breed publiek: jong en oud, liefhebbers van natuur, kunst en cultuur, erfgoed en geschiedenis. We willen de bezoekers verrassen”.

Volgens curator Marie Jeanne de Rooij geven de kunstenaars van VOORLOPERS een voorzetje om met frisse blik naar het park te kijken. “Ze geven de inspiratie en het plezier om een nieuwe veelstemmige betekenis toe te voegen aan het park”.

Deelnemers

De deelnemende kunstenaars zijn Atelier Van Lieshout (AVL), David Bade, Cecilia Bengtsson, BuroLdR, Iliada Charalambous, Ivan Cremer, Bram Ellens, Groenewoud/Buij, Bob Hendrikx, Marjan Laaper, Silvia Martes, Ingrid Mol, Zeger Reyers, Lennart Lahuis en Birgit Verwer.

Het park van Paleis Soestdijk behoort tot Paleis Soestdijk | Made by Holland, dat in de toekomst een podium wil zijn voor Nederlandse innovatie. De parktuin – een 19e-eeuws ontwerp van Zocher met veel doorkijkjes, 17e-eeuwse lanenstructuur en tal van monumenten – is volgens de organisatie geknipt voor deze niet-standaard tentoonstelling.

Bezoekersinformatie 

VOORLOPERS is te bezoeken tot en met 5 augustus 2022, geopend van dinsdag tot en met van 11.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Zie ook paleissoestdijk.nl.

Ticketprijs: 12,50 euro. Toegang voor kinderen tot en met 12 jaar gratis. Voor jongeren en studenten geldt een gereduceerd tarief. In de weekeinden op 21, 22, 28 en 29 mei is het mogelijk een rondwandeling met gids te boeken.

Foto: Wim Pijbes (directeur Stichting Droom en Daad), Ton Meijer (mede-eigenaar Paleis Soestdijk), Marie Jeanne de Rooij (curator VOORLOPERS), Maya Meijer Bergmans (mede-eigenaar Paleis Soestdijk) en prinses Margarita de Bourbon de Parme nemen plaats op het werk van kunstenaar Birgit Verwer (foto Jelmer de Haas).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: