Ga naar de inhoud

Voorlopig einde Stichting Buitenplaats Doornburgh

De Stichting Buitenplaats Doornburgh in Maarssen is niet langer actief. Van 2018 tot 2024 organiseerde zij tentoonstellingen, concerten, rondleidingen en andere activiteiten. Eind vorig jaar werd duidelijk dat ondersteuning vanuit de eigenaren zou stoppen. Daarom zijn alle programma’s op het snijvlak van kunst en wetenschap gestaakt.

Trots

De stichting verklaart in een persbericht trots te zijn op de exposities en programma’s die zij de afgelopen vijf jaar heeft neergezet. Belangrijk onderdeel was de residentie voor kunstenaars en wetenschappers. De stichting gaf makers de ruimte ter plekke nieuw werk te creëren en presenteren. Het ‘niet weten’ was daarbij uitgangspunt.

“In deze tijden van productie en prestatie zijn plekken waar mag ontstaan schaars”, aldus een woordvoerder. “De Stichting Buitenplaats Doornburgh wilde daar verandering in brengen door residenten tijd, ruimte en geld te geven om zich te verdiepen en nieuw werk te maken”.

Cultureel erfgoed in de kijker

De stichting ontsloot Doornburgh voor publiek. Zo vonden er elk weekeinde rondleidingen plaats en lieten kunstenaars, schrijvers en wetenschappers zich door het erfgoed inspireren, wat terugkwam in de tentoonstellingen en de programma’s.

Ook maakte de stichting de podcast-serie ‘Het Binnenste van de Buitenplaats’. In zeven delen wordt de gelaagde geschiedenis van het goed verteld; over de Bossche School architectuur van het klooster, de connectie met het slavernijverleden en rijke geschiedenis van de buitenplaatsen aan de Vecht.

Samen met de omgeving

Samen met lokale musici als Mike Boddé en Carol Ruiz organiseerde de stichting concerten. In de zomer telde de tuin als buitenpodium poëtische wandelingen, natuur-ontdektochten voor families of bijzondere performances tijdens Gluren bij de Buren en Open Monumentendag.

De stichting nam het initiatief voor totstandkoming van de moestuin, waar veel enthousiaste vrijwilligers de handen voor uit de mouwen staken. “Wij prijzen ons gelukkig met de geweldige creativiteit en inzet van onze fantastische ‘buren’, die met ons bouwden aan een nieuwe invulling van de buitenplaats”.

Op 17 februari weer open

Buitenplaats Doornburgh is vanwege de winterstop gesloten. Op 17 februari gaan de deuren weer open voor publiek en zijn bezoekers welkom om een kopje koffie te drinken en te wandelen. De architectuur op de buitenplaats blijft beleefbaar; bezoekers kunnen er het klooster met rondleiding, audiotour of op eigen gelegenheid ontdekken. Ook blijft het mogelijk een bijeenkomst te organiseren, zoals een vergadering of bruiloft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.