Ga naar de inhoud

Vrienden Stadsherstel beginnen crowdfunding voor Haarlemmerpoort

Nu de toestemming voor de verkoop van de Haarlemmerpoort binnen is, gaat de vriendenvereniging van Stadsherstel Amsterdam aan de slag om voldoende geld bij elkaar te krijgen.

Daartoe is de crowdfundactie Blaas de Haarlemmerpoort nieuw leven in ontwikkeld. Dit om de eens zo trotse poort via restauratie en herbestemming haar aloude allure terug te geven. Volgens plan komt op de begane grond straks horeca met erboven woningen. In totaal is nog 171.000 euro nodig.

De verkoop aan Stadsherstel is onlangs goedgekeurd door de Autoriteit Woningcorporaties. Eigenaar corporatie Ymere draagt het rijksmonument over, omdat bezit en onderhoud van het monument haar te kostbaar zijn en niet langer behoren tot haar kerntaken. Voor Ymere ontstaat er aldus extra ruimte om te investeren in sociale huurwoningen.

Haarlemmerpoort of Willemspoort

De in neoclassicistische stijl opgetrokken Haarlemmerpoort staat al jaren enigszins ontheemd aan de rand van het Westerpark. Ooit was dat anders.

Koning Willem II had de eer de poort één dag voor zijn inhuldiging in 1840 te openen. Hij reed er triomfantelijk onderdoor, waarna het bouwwerk werd omgedoopt tot Willemspoort.

Voor de eigenwijze Amsterdammers bleef het echter gewoon de Haarlemmerpoort omdat de vorige onderdoorgang ook die naam had. Sinds het gebouw zijn publieke functie kwijtraakte, oogt het gebied eromheen wat desolaat. Nu de poort opnieuw toekomst krijgt, is er volgens Stadsherstel weer vrij baan voor levendigheid ter plekke.

Beklimming op steiger

Stadsherstel kampt voor de restauratie nog met een tekort van 171.000 euro op de totale bouwkosten van 2.668.960 euro. De vrienden maken  zich via de crowdfundingsactie hard het ontbrekende bedrag samen met Amsterdam- en monumentenliefhebbers bij elkaar te krijgen. De eerste 27.140 euro zijn al binnen.

“Wij zijn er trots op een steentje te kunnen bijdragen aan dit pronkstuk. Samen kunnen wij het verschil maken. Elke bijdrage telt”, zegt woordvoerder Stella van Heezik van de Vrienden van Stadsherstel.

Tegenover verschillende bijdragen staan bijpassende bedankjes, zoals een historische foto of een aardewerken miniatuur in blauw en wit van de poort. Ook staan ook bezichtigingen tijdens de restauratie en beklimmingen op de steiger op het programma. Meer op www.mijnstadsherstel.nl

POM

Stadsherstel Amsterdam is een door de overheid gekwalificeerde Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud, een zogenoemde POM. Zij zet zich al sinds 1956 in voor het stadsgezicht en heeft meer dan 600 monumenten in en om ’s lands hoofdstad gered en gerestaureerd.