Ga naar de inhoud

Vrijwilligers brengen tienduizenden foto’s van monumenten in Amsterdams stadshart in kaart

Vrijwilligers op VeleHanden.nl hebben circa 43.000 foto’s van Amsterdamse monumenten gelokaliseerd en beschreven. De collectie is afgelopen decennia opgebouwd door fotografen van Monumenten en Archeologie (voorheen Bureau Monumentenzorg).

De beelden waren echter niet voorzien van een beschrijving of locatie. Met de kennis van de crowd werden de foto’s onlangs in recordtijd van informatie voorzien. Op de Beeldbank van het Stadsarchief zijn alle beelden nu door iedereen te zien en gratis te downloaden.

De foto’s zijn in 2015 overgedragen aan het Stadsarchief. Na gescand te zijn, werden ze aangeboden in het project Amsterdamse Monumenten op de website van VeleHanden. Daar hebben vrijwilligers zich verdiept in de beelden en van de foto’s de locatie gevonden en beschreven.

Veel bevlogen liefhebbers hebben uren gepuzzeld, op Google Streetview gezocht, gestudeerd op bouwstijlen en -ornamenten of zijn zelfs te voet of op de fiets Amsterdam ingegaan om een foto te lokaliseren.

Centrum

De foto’s documenteren monumentale panden in het centrum van Amsterdam. De verzameling omvat afbeeldingen van gevels, luchtfoto’s en bouwkundige details, maar ook foto’s van interieurs van grachtenpanden.

Het betreft overigens niet louter highlights van de stad. Juist veel ontoegankelijke, onbekende, inmiddels gesloopte of verbouwde panden zijn nu voor alle geïnteresseerden beschikbaar.

VeleHanden

De website VeleHanden.nl is in 2011 in het leven geroepen voor het beter toegankelijk maken van digitaal cultureel erfgoed. Intussen zijn miljoenen scans beschreven door ruim10.000 vrijwilligers.

Stadsarchief Amsterdam, initiatiefnemer van VeleHanden, heeft in dat kader in de loop van de tijd diverse projecten uitgevoerd. Op het ogenblik wordt gewerkt aan het beschrijven van miljoenen notariële akten in het project Alle Amsterdamse Akten.

Zie de foto’s op BeeldbankFotosMonumentenzorg Meer over het project op VeleHanden VelehandenMonumenten

Foto: Het trappenhuis van Herengracht 103 in Amsterdam.