Vrijwilligers knappen graven Solwerd op

De graven op het kerkhof van de kerk in het Groningse dorp Solwerd (gemeente Eemsdelta) worden opgeknapt. Vrijwilligers beginnen met het karwei op maandag 4 oktober. Zij worden bij hun werk bijgestaan door specialisten en Landschapsbeheer Groningen.

Hekwerkjes rond de graven worden hersteld, scheuren gerepareerd, de letters weer zwart gekleurd en onkruid verwijderd. Dat laatste moet volgens opdrachtgever SOGK (Stichting Oude Groninger Kerken) met zorg gebeuren om te voorkomen dat een graf beschadigd raakt.

Op de graven groeien bijzondere korstmossen. Ook daar wordt tijdens de werkzaamheden zorgvuldig mee omgegaan, aldus de SOGK.

Sinds 1992 bezit SOGK

Kerk en kerkhof zijn sinds 1992 in bezit van de Oude Groninger Kerken. De stichting draagt zorg voor behoud zodat ook in de toekomst genoten kan worden van het erfgoed.

Hoewel kerk en kerkhof eigendom zijn, vallen de graven daarbuiten. Aangezien die medebepalend zijn voor het aanzicht van de kerk is de SOGK naar eigen zeggen temeer blij met de inzet van de vrijwilligers en Landschapsbeheer Groningen.

Vervolg

Na herstel van de graven wordt in een later stadium het toegangspad aangepakt en wordt gekeken naar de gesteldheid van de bomen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.