Wageningen zet zich in voor historisch waardevolle graven

Wageningen gaat ervoor zorgen dat historische graven bewaard blijven. De historische vereniging Wageningen Monumentaal heeft in 2016 aandacht gevraagd voor de graven die worden geruimd. Daaruit zijn circa 400 graven, ouder dan 30 jaar, geselecteerd om nader te bekijken.

Volgens burgemeester Geert van Rumund vertellen de begraafplaatsen de geschiedenis van Wageningen. “We vinden het belangrijk cultuurhistorisch waardevolle graven te behouden”.

Gemeentelijk monument

De lokale overheid heeft een inventarisatie gemaakt van de gehele begraafplaats de Leeuwerenk. Aan de hand van een lijst criteria wordt beoordeeld of het graf historisch waardevol is.

Het gaat om graven waarvan afstand is gedaan door de nabestaanden of waarvan de nabestaanden onbekend zijn. De gemeente Wageningen beoogt het historisch waardevol geachte graf aan te wijzen als gemeentelijk monument en het zelf onderhouden.

Belang

Monumentale graven bevatten belangrijke informatie over de maatschappelijke betekenis van de overledene. Om te bepalen welke grafmonumenten beschermwaardig zijn is een inventarisatie gemaakt.

Maar ook de esthetische waarde van het graf, een liggende steen of in combinatie met een stèle (rechtopstaande steen) duiden de waarde aan, evenals de toegepaste materiaalsoorten, aanwezigheid van symbolen en onderdelen als een grafketting of andere graftekens. “Zo ontstaat een sfeervolle begraafplaats met een herinnering aan bijzondere Wageningers”, aldus de gemeente in een persverklaring.

Foto: Begraafplaats de Leeuwerenk te Wageningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.