Ga naar de inhoud

Water as Leverage wint Dutch Design Award

Het programma Water as Leverage heeft de Dutch Design Award (DDA) gewonnen in de categorie Best Commissioning.

Klimaatverandering en verstedelijking leveren uitdagingen op voor steden wereldwijd. Overstromingen en droogtes, vervuiling en waterconflicten gaan samen met snelle verstedelijking, groeiende vraag naar voedsel en energie, migratiedruk en klimaatverandering.

Tegelijkertijd kunnen steden bijdragen aan de oplossing, met water als bouwsteen. Het programma Water as Leverage bevordert duurzame economische ontwikkeling van stedelijke gebieden door uitdagingen op het terrein van waterbeheer te benutten als kans voor projectontwikkeling. Daarmee draagt het programma bij aan het Klimaatakkoord van Parijs en de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Uitdaging

Door het uitschrijven van prijsvragen daagt Water as Leverage het bedrijfsleven uit integrale en innovatieve oplossingen te bedenken voor de overstromingsproblematiek in de Aziatische steden Chennai, Semarang en Khulna.

Daardoor worden lokale problemen aangepakt en stimuleert het programma tegelijkertijd vroegtijdige samenwerking in projectontwikkeling tussen het Nederlandse en lokale bedrijfsleven en potentiële financiers bij projecten.

Innovatief en uniek

Water as Leverage is innovatief en uniek, schrijft de jury van de Dutch Design Award in haar rapport.

Ook looft zij de internationale aanpak van het programma, de opschaalbaarheid, de vertaling naar concrete actie (getuige de drie pilots) en de benadering van wereldproblematiek als kans in plaats van bedreiging. “Het is de gedurfde mentaliteit waar Nederland internationaal om bekend staat, zeker op het gebied van watermanagement”, aldus de jury van Dutch Design Award.

Water as Leverage wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van de Watergezant, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Foto: Demak, Semarang, Indonesië – Een echtpaar staat op een zelf-gefabriceerd loopbruggetje naar hun huis. Door inklinking van de bodem loopt hun woning bij vloed onder water. Naaste buren hebben hun huizen allang verlaten. Voor deze familie is verhuizen om financiële redenen niet mogelijk, en wonen ze gedurende 6 maanden per jaar met water dat tot over hun kuiten reikt in hun huis (foto Cynthia van Elk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.