Meteen naar de inhoud

Waterloopbos & Deltawerk// winnen European Garden Award

Rijksmonument Waterloopbos & Deltawerk// hebben de European Garden Awards 2021 gewonnen in de categorie Protection or Development of a Cultural Landscape.

Namens Natuurmonumenten nam gebiedsmanager Philip Makkink samen met kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon op vrijdag 10 september de award in ontvangst tijdens de prijsuitreiking in Jüchen (Duitsland).

Met het behalen van de eerste prijs lieten het Waterloopbos & Deltawerk// Insel Hombroich (te Neuss, Duitsland) en Santar Vila Jardim (te Santar, Portugal) achter zich.

Tip

Het Waterloopbos bij Marknesse (Noordoostpolder, Flevoland) verscheen op de radar van de jury door een tip over het indrukwekkende kunstwerk Deltawerk// van RAAAF / Atelier de Lyon.

Het 240 meter lange kunstwerk bij de entree van het Waterloopbos is een ode aan de honderden onderzoeken die er in de vorige eeuw zijn uitgevoerd. De combinatie van prachtige natuur, de restanten van bijzondere waterwerken van over de hele wereld en de opmerkelijke geschiedenis die weer zichtbaar wordt gemaakt, heeft ervoor gezorgd dat het Waterloopbos & Deltawerk// deze tuinaward hebben gewonnen.

Trots

Gebiedsmanager Makkink toonde zich een trots man. “In het Waterloopbos hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als waterbouwland komt ook dankzij al het onderzoek dat hier heeft plaats gevonden”.

Volgens Makkink vindt Natuurmonumenten het belangrijk dat het rijksmonument behouden blijft voor de toekomst. “Zodat we deze unieke geschiedenis ook in de toekomst kunnen vertellen. Deze prijs geeft aan dat ook over de grens onze inspanningen om het unieke Waterloopbos te behouden worden gewaardeerd”.

Inspiratie of rolmodel

De European Garden Award heeft tot doel tuinen en organisaties die een inspiratie vormen of rolmodel zijn voor andere projecten op de kaart te zetten.

De prijs wordt sinds 2010 uitgereikt door het European Garden Heritage Network (EGHN) en de Schloss Dyck Foundation. De Europese Tuinprijs is inmiddels toegekend aan bijna 100 parken, tuinen en organisaties in heel Europa.

Foto: Waterloopbos Deltawerk (foto Martyn Hamer).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: