Ga naar de inhoud

Watertoren Delft wordt kunstencentrum

De Delftse watertoren, gesitueerd in het Kalverbos, is verkocht aan vastgoedontwikkelaar Robert Lekkerkerk. Het gebouw wordt herbestemd tot kunstencentrum.

De toren, die 25 jaar geleden zijn oorspronkelijke functie verloor, is in 2007 door de gemeente Delft voor 1 euro overgedragen aan een echtpaar, dat er een welness-centrum begon.

De belangrijkste ingreep in het bouwwerk was toen een nieuwe trap, die als een ‘meditatief labyrint’ omhoog spiraalde en de toevoeging van twee vergaderzalen. In 2016 is de toren opnieuw te koop aangeboden.

RADIUS

Ontwikkelaar Robert Lekkerkerk heeft de toren nu verworven, inclusief het er naast gelegen pompgebouw met ondergrondse reinwaterkelder. Beide ruimtes krijgen een nieuwe bestemming.

Niekolaas, de zoon van Robert, initieert er een centrum voor hedendaagse kunst: RADIUS, met accent op ecologie.

Het ondergrondse, cirkelvormige bassin, waar het water fascinerende kalktekeningen op de wanden heeft achtergelaten, blijft zoveel mogelijk intact en wordt een tentoonstellingsruimte van 500 vierkante meter. Bovenop komt een horecapaviljoen. Het ontwerp is van DP 6 architectuurstudio.

Foto: Sfeerimpressie watertoren Delft met RADIUS (beeld DP6 architectuurstudio).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.