Ga naar de inhoud

Wederopbouwarchitectuur op tien postzegels

PostNL heeft een vel uitgebracht met tien postzegels, gewijd aan wederopbouwarchitectuur in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Op de zegels staan foto’s van kenmerkende gebouwen uit de vroege wederopbouwperiode (tot 1958). Het ontwerp is gemaakt door Ariënne Boelens uit Rotterdam. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) ontwierp een passende eerstedagenvelop.

“De postzegels van de 758e eerstedagenvelop zijn een eerbetoon aan de bijzondere architectuur waar wij hedendaags nog steeds van mogen genieten”, zegt Xandra Kleine van Digidee concept creatie emotie, ontwerpster van de eerstedagenvelop.

“Architectuur is een bijzonder vak, waarbij vorm en functie hand in hand gaan. Door het weergeven van een ingewikkeld lijnenspel van een plattegrond, wordt de nadruk gelegd op de reken- en tekenkundige uitdaging voor een architect. Alles moet kloppen. Door de kleuren uit een van de postzegels terug te laten komen in de plattegrond, passen envelop en postzegels bij elkaar en krijgt de zwart-wit fotografie meer kracht”.

Wederopbouw

Wederopbouwarchitectuur is een bouwstijl waarin gebouwen worden opgetrokken bij de heropbouw van een gebied na oorlogsvernielingen. In Nederland gaat het om de periode na WOII. Kenmerkend voor die tijd is het experimenteren met een industriële aanpak van het bouwen.

Tussen 1940 en 1965 zijn ongeveer 2,5 miljoen bouwwerken neergezet. Een van de eerste wijken waar dit op grote schaal gebeurde was Kleinpolder in Rotterdam Overschie.

Op de postzegels zijn van ieder gebouw twee zwart-witfoto’s afgebeeld: een overzichtsfoto en een detailfoto. De tien gebouwen zijn het ventilatiegebouw van de Velsertunnel (Velsen, 1957), het benzinestation Purfina (Arnhem, 1957), het Industriegebouw (Rotterdam, 1951), het kantoor van Van Leer’s Vatenfabriek (Amstelveen, 1958), de woonwijk het Soesterkwartier (Amersfoort, 1957), de Gemeenteflat (Maastricht, 1950), Weverij de Ploeg (Bergeijk, 1958), de Hoogovens (IJmuiden, 1951), de faculteit voor Geodesie (Wageningen, 1953) en het Tweede Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (Den Haag, 1954). Op de postzegels staan zwart-witfoto’s van tien gebouwen in verschillende stijlen, met verschillende functies, verspreid over heel Nederland.

Eerstedagenvelop

In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ (zonder adres) verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars. Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar. De postzegels en de eerstedagenvelop zijn online en via de postzegelhandelaren te koop.