Ga naar de inhoud

Wetenschappers brengen vondsten hobbyarcheologen in kaart

hobbyarcheologen

hobbyarcheologen

De vondstencollecties van hobbyarcheologen vertegenwoordigen grote wetenschappelijke en educatieve waarde, maar zijn nog niet systematisch geïnventariseerd en daardoor niet beschikbaar voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en het brede publiek.

Reden voor de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een samenwerking aan te gaan. In dat kader zijn op 10 mei 2017 een website en database met archeologische vondsten gepresenteerd op portable-antiquities.nl

PAN

Het samenwerkingsproject, Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) getiteld, geldt als voorbeeld van democratisering van onze geschiedenis en erfgoed.

Doel is oudheidkundige vondsten in privébezit, vooral metaalvondsten aangetroffen met een metaaldetector, te documenteren en online te publiceren in een nationale databank. Dusdoende komt de betreffende informatie beschikbaar voor wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en het brede publiek.

Hoogleraar Nico Roymans (West-Europese Archeologie) van de Vrije Universiteit Amsterdam: “Verzamelaars melden spectaculaire vondsten zoals gouden sieraden en zilveren munten, maar ook eenvoudige ontdekkingen. Denk aan fragmenten van kledingspelden en wapentuig”.

In een half jaar tijd zijn meer dan tienduizend vondsten gemeld aan het PAN-project. Sinds kort zijn de eerste beschrijvingen en foto’s gereed om op de website te raadplegen. Maandelijks komen er honderden bij. Roymans: “Als iedereen zijn vondsten laat opnemen in de database, ontstaat een schat aan nieuwe informatie over de Nederlandse geschiedenis van de late prehistorie tot in de premoderne tijd”.

Twee miljoen

PAN wordt met bijna 2 miljoen euro gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en gecoördineerd door de Vrije Universiteit Amsterdam. Na vier jaar wordt de website verder onderhouden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).