Ga naar de inhoud

Krachtige kansen voor naoorlogse winkelstrips

Rotterdam,  19 juni 2015 - Prijsuitreiking Naoorlogse Winkelstrip. Alle Winnaars Foto: Phil Nijhuis

Wat staat de naoorlogse winkelstrip te wachten: leegte of een lonkend perspectief? De oproep van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) om vernieuwende ideeën te bedenken voor deze winkelstrips, en daarmee de wijk een impuls te geven, leverde bijna 100 inzendingen op. Vijftien kandidaten hadden zo’n kansrijk idee, dat ze door gingen naar de volgende ronde van de prijsvraag Werk aan de Winkel.

Drie inzendingen waren uiteindelijk goed voor een geldbedrag en een oorkonde:

  1. De Buurtwinkel als Banenmotor van Arjen de Nooijer, Ernst Haagsman en Sander Gelinck;
  2. Wijkstrip van Joosje van Geest, Mattijs in ’t Hof/Stipo en Gert Jan te Velde/Van Schagen Architecten;
  3. Winkelstrip en wij(k)gedachte van diederendirrix i.s.m. Studio Ossidiana.

Over de winnaars zegt de jury (bestaande uit Ronald Rijnen, Mark Schrijvers, Rob Soeterboek en Anita Blom):

Nr 1. De Buurtwinkel als Banenmotor

“Het thema van de prijsvraag krijgt met dit plan voor het Herderplein in Utrecht een prachtige invulling. De banenmotor geeft een nieuwe betekenis aan deze plek in de wijk. Bedrijfseconomisch een simpele oplossing die klopt: de school huurt de ruimte in de wijk. Dit is vooral een plan voor een grote stad met veel jeugdwerkloosheid”.

Nr 2. Wijkstrip

“Het Confusiusplein is al jaren een noodlijdende plek in Amsterdam-Slotermeer. Het gekozen concept, een combinatie van wonen, winkelen, werken en sporten, past goed op deze plek. Uitstekend dat er aandacht is voor de voor- én de achterkant van het gebouw. Tijdens de presentatie bleek dat het plan ook echt uitgevoerd gaat worden. Complimenten”.

Nr 3. Winkelstrip en wij(k)gedachte

“Uitgangspunt voor het Burghplan in Eindhoven is een woon-zorg-concept in de buurt ter vervanging van de noodlijdende winkels. Voor- en ook achterzijde worden aangepakt. Dit is een realistische oplossing die op veel plekken toepasbaar is”.

Het prijzengeld van Werk aan de Winkel is als volgt verdeeld: 10.000 euro voor nummer 1, 5.000 voor nummer 2 en 2.500 voor nummer 3. Alle andere finalisten ontvangen 1.250 euro.

Inspiratie en samenwerking

De jury verklaart te hebben genoten van alle ideeën, de verbeelding, de creativiteit en de professionaliteit van de inzendingen. De prijsvraag heeft veel opgeleverd. De oproep alleen al heeft geleid tot inspiratie bij veel mensen. Verder viel een grote mate van samenwerking op tussen diverse disciplines en partijen. De jury vindt het een waardevolle manier van werken, die wat hen betreft de toekomst heeft bij herontwikkelingsopgaven.

Het volledige juryrapport is te lezen op http://cultureelerfgoed.nl/nieuws/winnaars-prijsvraag-werk-aan-de-winkel-bekend

Naoorlogse winkelstrips

In veel naoorlogse woonwijken waren winkels ondergebracht voor de eerste levensbehoeften, met daarboven woningen. Deze winkelstrips kwamen voort uit het concept van de wijkgedachte: de belangrijkste voorzieningen moesten op loopafstand van de huizen aanwezig zijn. Veel van deze winkels staan tegenwoordig leeg of zijn verouderd.

Foto: Alle winnaars op een rij (foto Phil Nijhuis).