Ga naar de inhoud

‘Word restauratiespecialist!’

Gelderland heeft een schrijnend tekort aan vakmensen. Circa 17.000 monumenten in de provincie zijn afhankelijk van vakmanschap. Daarom hebben het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en de Monumentenwacht Gelderland (MWG) een wervingscampagne gelanceerd.

“Goed opgeleide specialisten zijn keihard nodig om het culturele erfgoed te behouden voor de toekomst”, verklaren de initiatiefnemers.

Motto

Motto van de campagne is Word restauratiespecialist! Dat is pas een mooi vak.

Handige, creatieve geesten worden uitgedaagd een restauratieopleiding of cursus te volgen en te kiezen voor het restauratievak. Een en ander aansluitend bij de ambities van de provincie Gelderland: Leve(n)lang Innovatief Gelders Vakmanschap 2.0.

Baangarantie

Een erfgoedopleiding is ‘leuk, interessant, uitdagend en biedt baangarantie’, weten het Gelders Restauratie Centrum en de Monumentenwacht Gelderland.

Volgens GRC-directeur Jan Gersen kan goed restaureren van monumenten echter alleen met de beste vakmensen. “Wij leiden gekwalificeerde handwerklieden op en stomen ze klaar voor het restauratievak”.

Op www.iederzijnvak.info staat een gevarieerd aanbod praktijkgerichte opleidingen en cursussen voor studenten, zij-instromers en bouwvakmensen. Afhankelijk van vooropleiding en werkervaring is er voor ambitieuze bouwtalenten een passende oplossing.

Ernst van der Grijp, directeur van de Monumentenwacht Gelderland, noemt restauratiespecialisten onmisbaar voor gespecialiseerde aannemers en eigenaren van monumenten. ”Alleen gekwalificeerde vakmensen kunnen monumenten onderhouden. Het zijn creatieve geesten die werken met hun hoofd, handen en hart”.

Platform iederzijnvak.info

Op de campagnewebsite zijn inspirerende verhalen te vinden van vakmensen, die voldoening halen uit het restauratiewerk, met respect voor monumenten. Maar er staan ook films op die een impressie geven van het restauratievak.

Een persoonlijk adviesgesprek aanvragen kan via het formulier op http://www.iederzijnvak.info.

 

#erfgoed#vakmensen

1 reactie op “‘Word restauratiespecialist!’”

  1. Het is inderdaad een prachtig beroep, ikzelf heb heel lang in het restauratiewerk gezeten. Maar aan alles komt een eind, ik ben nu 80 en heb geen zin meer om op steigers te werken. Met mijn zoon samen, die is opgeleid in Utrecht, op de Nationale Schilderschool, en daar meester schilder is geworden, heb ik 20 jaar samengewerkt. Vooral dus in het schilderwerk en wandbespanning, het z.g. tengelwerk. Ook het kopieeren van gips ornamenten werd door ons uitgevoerd.
    Leuk om te horen dat er nog steeds vraag naar vakmensen is.
    Mijn zoon is nog steeds actief op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.