Ga naar de inhoud

Zevende Open Tuinendag Utrecht op zaterdag 1 juli

Op zaterdag 1 juli wordt in Utrecht de zevende Open Tuinendag in successie gehouden. Circa vijftig particuliere tuinen en pandhoven in het hart van de Domstad, de meeste niet openbaar toegankelijk, openen die dag hun poorten voor publiek.

Verscholen achter de muren en huizen van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen, groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes architectuur. De jaarlijkse Open Tuinendag is een eenmalige gelegenheid deze bijzondere plekken te ontdekken.

Voor het eerst

Van de vijftig tuinen in 2017 doen er acht voor het eerst mee, waaronder twee aan de overzijde van de stadsbuitengracht: Maliesingel 28 (K.F. Hein Fonds) en Maliesingel 77-101 (Hiëronymushuis).

De eerste is een diepe Franse tuin met rondom bomen en vierkante buxusperken. Aan de vijver met fontein van Peter Breed staan bronzen beelden van Dick Aerts, Amiran Djanashvili, Joop Hekman en Pieter d’Hont. Achter het Hiëronymushuis pronkt een grote ommuurde tuin met borders, Lourdesgrot, een kruidentuin en de oudste betonnen brug van Utrecht.

Nieuw zijn ook de tuin van Willemsplantsoen 3 (pastorie van de Oud-Katholieke Kathedraal) en van Nieuwegracht 19, met zicht op de oude muren van de vroegere Paulusabdij.

Veel keus

Voor liefhebbers is er veel keus: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes, pandhoven van kerken en kloosters, sober aangelegde tuinen en tuinen met beelden en vijvers. Alle tuinen zijn uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.

Het programma van de Open Tuinendag 2017 biedt volgens de organisatie mogelijkheden te over een dag in de Utrechtse binnenstad door te brengen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In een aantal tuinen zijn muziekoptredens of worden rondleidingen gegeven.

Passe-partout

De deelnemende tuinen zijn op 1 juli tussen 10.00 uur en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dat programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes.

Een passe-partout kost 12,50 euro per persoon en is vanaf donderdag 1 juni verkrijgbaar bij de VVV-Utrecht. Vooraf bestellen is mogelijk via VVV-Utrecht, Domplein 9-10, telefoon 0900-1288732 of via infovvv@toerisme-utrecht.nl. Gezien de grote belangstelling wordt reserveren aanbevolen.

Informatie

Nadere informatie over het programma en de tuinen op www.opentuinendagutrecht.nl Ook te volgen op twitter @OpenTuinUtrecht en www.facebook/opentuinendagutrecht.nl

Foto: de tuin van het K.F. Hein Fonds in Utrecht.