Ga naar de inhoud

Ziltepad langs kerken in de ruige rand van het noorden

De stichtingen Groninger Kerken en Alde Fryske Tsjerken hebben vandaag (donderdag 31 augustus) het Ziltepad geopend in en rond de kerken Oostrum (FRL), Vierhuizen (GR) en Hornhuizen (GR). Zij deden dat door de eerste lino ontwerpen van de kerken, gemaakt door beeldend kunstenaar Gerrit Terpstra, af te drukken op een stempelkaart. Daarmee is de route toegankelijk geworden voor wandelaars en fietsers die de Waddenkust bewust willen ontdekken.

Pilot

De ingebruikname van het Ziltepad markeert het begin van een pilot van twee maanden, september en oktober, waarin met ruim 400 proefdeelnemers het traject of delen ervan worden verkend. Met de verkregen feedback willen beide stichtingen de verdere ontwikkeling van de route toekomstbestendig maken.

Ook yoga, zingen of kunst

Volgens Ruth ter Voort, projectleider van het Ziltepad, zijn er naast de route van Oostrum, Vierhuizen en Hornhuizen aanvullende activiteiten waarmee deelnemers hun dag kunnen beginnen, verdiepen, verrijken of afsluiten. “Zo kan men zingen in de kerk, meedoen aan een stiltemeditatie, yoga of Chi Gong. Maar de dag kan ook verrijkt worden door het genieten van een kunsttentoonstelling zoals de installatie ‘Tij’ van Hein van Delft, of het bezoeken van een historische lezing of natuurexcursie”. Het volledige programma staat op www.visitwadden.nl/ziltepad.

Samen met de door auteur Fokko Bosker gemaakte Ziltepad routegids kunnen deelnemers de meditatiegids van specialist Kim Tsai mee op reis nemen, evenals de Ziltepad Menugids. De laatste is tot stand gekomen in overleg met Visit Wadden, het programma Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed en Wilbert van der Kamp.

Uitbreiden van kerk naar kerk

De Groninger Kerken en Alde Fryske Tsjerken zijn, in samenwerking met Visit Wadden, de pilot begonnen om te ontdekken hoe kansrijk het is om voor de lange duur te investeren in het ontwikkelen van een lange afstandsroute van kerk naar kerk langs de Waddenkust. Aldus willen zij religieus erfgoed verbinden aan het landschap, de dorpen en hun inwoners, kunst en cultuur en het thema bezinning. Daarmee wordt volgens de initiatiefnemers de positie van het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee verder ontwikkeld.

Verbinding

Ter Voort: “Uiteindelijk zal het Ziltepad langs de waddenkust van Noord-Holland, Friesland en Groningen tenminste 15 kerken aan elkaar verbinden. De route wordt de komende jaren in delen uitgerold langs de Waddenkust”.

De pilot is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van de Groninger Kerken en Alde Fryske Tsjerken, de QOP Versnellingsagenda, het NBTC, het Mondriaan Fonds, het Waddenfonds, de Vrienden op de Fiets en de provincies Groningen en Fryslân.

Foto: Trotse medewerkers van beide stichtingen bij de ingebruikname van het Ziltepad. V.l.n.r. Hester Noordhuis (SAFT), Daphne de Bruijn (GK), Ruth ter Voort (SAFT en GK) en Joke Bakker (SAFT) – foto SAFT/GK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.