Ga naar de inhoud

Zilveren Anjer voor vier betrokken vrijwilligers

Vier betrokken erfgoedvrijwilligers ontvangen dit jaar de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds: Trudy van Riemsdijk-Zandee en Willem van Riemsdijk, Wesley Sekewael en Eef Arnolds. Prinses Beatrix reikt de versierselen op 9 juni uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Volgens Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, worden de vier onderscheiden vanwege hun ‘onbetaalbare en onmisbare inzet voor cultuur en natuur’. “Met hun tijd, inzet of financiële steun dragen ze bij aan een springlevend cultuur- en natuurrijk landschap en zorgen ze voor verbinding tussen mensen die hieraan meewerken of ervan kunnen genieten. Dat verdient elk jaar onze bijzondere aandacht en waardering”.

Doktershûs in Stiens

Trudy Van Riemsdijk-Zandee en Willem van Riemsdijk restaureerden het Doktershûs in het Friese dorp Stiens (gemeente Leeuwarden) en herstructureerden de daarbij behorende stinzenplantentuin. Ook toverden ze een naburig pakhuis om tot een karakteristieke concertzaal waar jong talent een podium krijgt.

Daarnaast gaven ze financiële ondersteuning voor de instandhouding van romaanse kerken en states. “Deze historische Friese gebouwen en landgoederen zijn dankzij de inzet van dit tomeloze creatieve echtpaar behoed voor een onzekere toekomst”, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds.

 Vlissings industrieel erfgoed

 Wesley Sekewael zet zich met zijn 29 jaar al ruim 15 jaar vrijwillig en met passie in voor het Vlissingse industriële erfgoed en dat van de voormalige scheepswerf de Schelde. De werf is van grote betekenis is geweest voor de Nederlandse en internationale scheepsbouw.

Als 21-jarige regelde Sekewael al particuliere giften om stoomhijskraan Schelde nr 38 als nationaal railmonument van de sloop te redden. De kraan werd in zes jaar tijd onder zijn leiding gerestaureerd door technische vrijwilligers, waardoor deze weer functioneert en twee jaar geleden in Vlissingen een definitieve locatie kreeg naast museum de Scheldewerf.

Inzet voor natuur

Eef Arnolds uit Holthe is bioloog en gepromoveerd als mycoloog (paddenstoelendeskundige). Zijn betekenis voor de natuur is volgens het Prins Bernhard Cultuurfonds enorm, door zijn onderzoek, zijn inbreng bij het maken van atlassen over de Drentse flora en paddenstoelen en zijn adviserende en besturende rol voor het Drentse Landschap.

“Arnolds zet zich in voor meer natuurlijke bossen in Nederland, creëerde zijn eigen biodiverse natuurgebied ‘Schepping’ naast zijn woonhuis, enthousiasmeert vrijwilligers om zich in te zetten voor de natuur en schreef talloze publicaties, columns en nieuwsbrieven”.

Elk jaar meer dan 35 miljoen

Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar circa 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk. Dat doet het fonds met bijdragen van de VriendenLoterij en de Nederlandse loterij, samen met schenkers, donateurs en partners.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds eert sinds 1950 cultuur- en natuurvrijwilligers met een Zilveren Anjer. Meer informatie staat op www.cultuurfonds.nl/zilverenanjer

Foto: Prinses Beatrix met o.a. de laureaten van vorig jaar Adolf Kock, Klaas Post en Daphne Wassink (foto Floris Heuer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.