Ga naar de inhoud

Zoektocht herbestemming voor kunstwerk Rebus-gebouw Utrecht

De neon-rebus op de gevel van het Woudagebouw (beter bekend als het Rebusgebouw) in het centrum van Utrecht verdwijnt. Het pand in de Lange Nieuwstraat wordt grotendeels gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementencomplex. Pogingen het kunstwerk in oude staat te laten herstellen en het een passende nieuwe bestemming in de openbare ruimte te geven, zijn tot dusver mislukt.

De Utrechtse Ann de Vries heeft zich over het kunstwerk ontfermd en doet nu een allerlaatste inspanning om DAAR WAAR JE NIET BENT, DAAR IS HET GELUK van Korrie Besems te redden van de sloop.

De Vries: “Er wordt door verschillende partijen al jaren over gesteggeld, maar niemand wil in de neon-rebus investeren. Het werk is in 1991 in opdracht van het Centraal Museum gemaakt voor de lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels/Night Lines. Het is al tijden niet meer ‘aan’ geweest, terwijl het een bijzonder en grappig lichtkunstwerk is. Eigenlijk is het 26 jaar lang verwaarloosd en heeft niemand er verantwoordelijkheid voor genomen. Korrie Besems is een gerespecteerd kunstenaar wier werk is opgenomen in collecties van de meeste gerenommeerde musea in Nederland“.

Contacten

Met een groep enthousiaste medestanders, de kunstenares zelf en diverse lokale partijen probeert initiatiefnemer De Vries in de Domstad alsnog een nieuwe locatie te vinden waar het kunstwerk in volle glorie kan terugkeren.

Zij staat inmiddels in contact met de voormalige roerganger van het Centraal Museum Sjarel Ex (tegenwoordig directeur Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam) én aankomend directeur Bart Rutten. Beiden hebben aangegeven het initiatief sympathiek te vinden en volledig te omarmen. Rutten heeft toegezegd te zullen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor herplaatsing.

Behoud

De Vries: “Het is ons ultieme doel het werk te kunnen behouden voor Utrecht. Prioriteit nu is het veilig demonteren, vervoeren en tijdelijk opslaan van het werk. Dat moet al aankomend weekeinde gebeuren, want eind maart begint de projectontwikkelaar met asbestsanering op de gevel en mogen we er niet meer bij. Het is dus een haastklus geworden. Gelukkig hebben we inmiddels genoeg hulp en materialen, en zal de kunstenares zaterdag 25 maart zelf aanwezig zijn om het eerste deel van de rebus aan te nemen op de grond. Desondanks is een geschikte nieuwe locatie voor het werk nog niet gevonden, dus ik roep hierbij iedereen op dit verhaal te delen op social media, en om met goede tips en contactpersonen te komen”.

Foto: Fotodienst GAU, collectie Het Utrechts Archief, cat. nr. 61759.