Ga naar de inhoud

Zonnestraal Hilversum op weg naar UNESCO werelderfgoed

Zonnestraal in Hilversum is op weg naar de UNESCO werelderfgoedlijst. De voorbereidingen voor de nominatie zijn in volle gang. Wethouder Nicolien van Vroonhoven (Monumentenzorg) heeft in dat kader www.zonnestraalhilversum.nl gelanceerd.

Op de website staan informatie over de achtergronden van Zonnestraal en actualiteiten zoals rondleidingen. Ook is het proces van de nominatie voor de UNESCO werelderfgoedlijst te volgen.

“Zonnestraal is heel bijzonder”, meent Van Vroonhoven. “Het ligt nog wat verscholen. Letterlijk op de hei en in het bos, maar ook figuurlijk wat betreft bekendheid. Op weg naar UNESCO werelderfgoed willen we laten zien hoe bijzonder dit stuk Hilversum is. We willen informeren maar ook verhalen van anderen horen en delen. De website is een eerste stap. Zij biedt verdieping, inspiratie en uitdaging”.

Aan www.zonnestraalhilversum.nl is een nieuwsbrief gekoppeld. Geïnteresseerden kunnen zich via de website abonneren.

Arbeids- en nazorgkolonie

In 1928 is de arbeids- en nazorgkolonie Zonnestraal voor aan tbc lijdende diamantbewerkers geopend. De gebouwen zijn ontworpen door de architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet met hulp van constructeur Jan Gerko Wiebenga. Drijvende kracht was ‘Ome’ Jan van Zutphen.

De gebouwen zijn bekend als icoon van het Nieuwe Bouwen. Zonnestraal vertegenwoordigt echter een rijke verscheidenheid aan waarden. Zij is gebouwd op een sociaaldemocratisch ideaal in de hoop dat de patiënten zouden herstellen en weer volwaardig deel konden uitmaken van de maatschappij. Het hele complex vormt een genezende omgeving in een gevarieerd landschap van bos en heide.