Zuiderziekenhuis Rotterdam definitief behouden

Zuiderziekenhuis 2

Pal voor de zomervakantie is het naambord van de nieuwe Zuiderziekenhuisstraat in Rotterdam-Zuid onthuld. Hiermee werd symbolisch gevierd dat de gemeente Rotterdam met herbestemmingsspecialist BOEi en ontwikkelaar SZW de overeenkomsten hebben getekend voor behoud van het Zuiderziekenhuis en de bouw van een woonwijk.

In 2014 lagen voor het voormalige hospitaal al sloopplannen klaar, maar na protesten uit de buurt en het Cuypersgenootschap is door het stadsbestuur, BOEi en SWZ een finale poging gedaan alsnog te komen tot behoud. Dat heeft geleid tot een haalbaar plan en aankoop door BOEi van het ensemble. In het Poortgebouw komen naar alle waarschijnlijkheid een gymnasium en werkruimtes voor kleine bedrijven. In het Carré worden appartementen ondergebracht en in de twee paviljoens grondgebonden woningen.

Rond het Zuiderziekenhuis bouwt SWZ de nieuwe, groene woonwijk Zuiderhof met 131 eengezinshuizen. Bij de naamgeving van de straten is een link gelegd naar de historie. Straten in het zuidelijke deel worden vernoemd naar geneesheren van het ziekenhuis, straten in het noorden naar verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog.