Fooddock begint in Zwarte Silo Deventer

zwarte silo - monumentaal - monumenten

De Zwarte Silo in het Havenkwartier van Deventer is de eerste locatie in Nederland waar een zogenoemd Fooddock wordt ontwikkeld, een nieuw concept op het gebied van eten en drinken. Eigenzinnige ondernemers met passie voor voedsel willen er verrassen en inspireren.

Beleving

Fooddock moet volgens de initiatiefnemers een beleving worden. “We zijn geïnspireerd door foodcourts in het buitenland: gezellig, authentiek en met voedsel van goede kwaliteit. Wij gaan voor puur en eerlijk eten. Denk aan belegde broodjes met louter lokale ingrediënten of een koffiebrander die ter plekke zijn bonen brandt”, zegt ondernemer Tseard Ettema.

Op afzienbare termijn wordt met de verbouwing van het historische gebouw in Deventer een begin gemaakt. Ettema: “Door partijen op één plek te verbinden, kunnen we samen iets met landelijke uitstraling neerzetten. We zoeken ondernemers die onze passie delen. Naast de vaste community van ‘kwaliteitsfoodies’ willen we werken met flexibele aanbieders. Geïnteresseerden kunnen een dag, een weekeinde of alleen in de zomer aansluiten. Zo creëren we samen iets bijzonders waar naar wij hopen veel voedselliefhebbers op af komen”.

BOEi

In maart 2012 werd BOEi, specialist in herbestemming, eigenaar van de Zwarte Silo, een beeldbepalend industrieel gebouw in zijn omgeving. Het gemeentelijke monument is bekend bij alle Deventernaren.

Reden waarom is gekozen voor behoud en hergebruik van het karakteristieke onderkomen en is begonnen met een zoektocht naar passende invulling.

De Zwarte Silo (1924) in de Koekstad is de eerste betonnen silo met ruimte voor een paardenstal, zoutopslag, pakhuis en kantoor in de onderbouw. Met bijdragen van de plaatselijke overheid, de provincie Overijssel en de BankGiro Loterij kon de complexe restauratie en herbestemming van het bouwwerk worden verwezenlijkt. Naar verwachting behoort de silo straks tot het rijtje iconen als de Foodhallen Amsterdam, Hotel New York in Rotterdam en Villa Augustus te Dordrecht.

Fooddock Decenter beoogt het laatste kwartaal 2015 open te gaan. Geïnteresseerden kunnen al een kijkje nemen op www.fooddock.nl

Foto Jan van Dalen