37.000 hectare bos erbij

In 2030 kent Nederland een grotere diversiteit aan bos, met meer verschillende soorten bomen van diverse leeftijden. Ook komt er de komende 10 jaar 37.000 hectare bos bij, een toename van 10 procent, bijna vier keer de omvang van de stad Utrecht.

Om de kennis over – en het plezier voor – bos en bomen te vergroten, is afgesproken dat alle kinderen tijdens hun basisschoolperiode een boom planten.

Dit en meer staat in de uitwerking van de zogenoemde Bossenstrategie 2030, die minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) – mede namens de provincies – vandaag (woensdag 18 november) met de Tweede Kamer deelde.

Bos moet weer groeien

Staatsbosbeheer, alvast begonnen met de aanplant, neemt van de voorgenomen uitbreiding met 37.000 hectare 5.000 hectare bos voor zijn rekening.

Vorig plantseizoen hebben de natuurbeschermers bijna1,6 miljoen jonge bomen geplant, een deel daarvan in de nieuwe bossen.

Het aantal nieuwe jonge bomen dat de komende jaren geplant gaat worden, wordt nog fors hoger. “Het bos moet weer gaan groeien in Nederland”, luidt het credo.

Bosvisie

Bossen staan garant voor een bijdrage aan de internationaal vastgestelde klimaatdoelen, aan biodiversiteit en aan de kwaliteit van de leefomgeving, én leveren hout voor bijvoorbeeld vloeren en gebouwen.

Daarom wil Staatsbosbeheer samen met haar partners in de bos- en houtsector, het rijk, de provincies en gemeenten het bosareaal in Nederland weer uitbreiden. Meer hierover op bosvisie.

Campagne EO

Een miljoen bomen voor nieuwe bossen. Ziedaar het doel van de campagne Nederland plant bomen waarvoor de EO vandaag (woensdag 18 november) aftrapt.

De omroep roept, samen met Staatbosbeheer, de Stichting Nationale Boomfeestdag en het Buitenfonds, iedereen op mee te werken aan een groener Nederland door het kopen van bomen. Met die bomen worden in de twaalf provincies nieuwe bossen aangelegd.

Meer bos

Bossen spelen een belangrijke rol in het zorgen voor schone lucht, de opslag van CO², biodiversiteit en een gezondere leefomgeving. Met hulp van alle Nederlanders komt er meer bos. Staatsbosbeheer verklaart ervoor te zorgen dat in elke provincie terreinen beschikbaar komen om nieuwe bossen aan te leggen.

Samen een miljoen

Staatsbosbeheer roept alle Nederlanders op samen één miljoen bomen bij elkaar te brengen. Een boom kost 7,50 euro, inclusief het planten en de eerste jaren jeugdverzorging in een van de nieuwe bossen.

De campagne bestaat uit een online platform: nederlandplantbomen.nl, een serie korte tv-afleveringen van 1 tot 6 maart 2021 op NPO1 en wordt afgesloten tijdens de 64e Nationale Boomfeestdag op 17 maart 2021. Op instagram.com/nederlandplantbomen zijn enthousiaste vloggende boswachters, mooie natuurfoto’s en persoonlijke verhalen te vinden.

www.nederlandplantbomen.nl

2 thoughts on “37.000 hectare bos erbij

  1. Bomen gaan zo’n 30- 50+ jaren mee voordat ze kaprijp zijn. In 2050, 30 jaar na nu, verwacht men gestegen gemiddelde temperaturen (klimaatverandering). Hoe wordt daar met de boomkeuze rekening gehouden?

  2. Wij hadden op de boerderij aan een weg langs de Veengoot altijd populieren. Na 20 jaar werden ze op stam verkocht en mijn vader pootte dan weer nieuwe in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.