Ga naar de inhoud

Abrahamse hoogleraar stad, landschap en erfgoed

Jaap Evert Abrahamse is benoemd tot bijzonder hoogleraar Stad, landschap en erfgoed aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel is ingesteld in samen­werking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

De RCE wil als kennis­instituut de relaties met de academische wereld verder uitbouwen, onder meer in de domeinen steden­bouw en land­schap. Tegelijker­tijd wordt het onderwijs- en onderzoeks­programma bij de VU-master­opleidingen Architectuur­geschiedenis en Heritage Studies versterkt.

Abrahamse: “Ik ben vereerd met de benoeming. In de leerstoelopdracht staat de historie van de stadsplanning centraal. Die is gerelateerd aan de economische en sociale geschiedenis en het landschap. Via de erfgoedpraktijk en de stedenbouw is er een verband met hedendaagse ruimtelijke opgaven. Specifiek gaat om het denken op het grotere schaalniveau. Dat heeft niet alleen oog voor stadsontwikkeling en binnenstedelijke transformaties door de eeuwen heen, maar richt zich ook op de marges van de stadsontwikkeling: annexaties, randgebieden en overgangszones, industriegebieden en bedrijventerreinen, stedelijke inrichting, openbare ruimte en stadsgroen”.

Geschiedenis en actualiteit

De leerstoel Stad, landschap en erfgoed  bevindt zich op het kruispunt van architectuur- en stedenbouwgeschiedenis, historische geografie en ruimtelijk erfgoed. Het onderzoek naar de geschiedenis hangt samen met de actualiteit van de architectuur en de leefomgeving.

“Een interdisciplinaire benadering van stedelijke transformaties ondergaat hiermee een belangrijke verdieping. Het nationale en internationale discours op het gebied van stedenbouw en erfgoed krijgt een impuls”, zegt Arjan de Zeeuw, directeur Kennis en advies van de RCE. “Wij verbinden de geschiedenis van de stad, de theoretische achtergronden daarvan en de huidige ruimtelijke ontwikkelingen en opgaven in Nederland en Europa”.

Impuls onderwijs en onderzoek

Onderzoek en onderwijs op het gebied van de leefomgeving op verschillende schaalniveaus zal door het instellen van de leerstoel naar verwachting een impuls krijgen door middel van colleges, excursies, stageprojecten, scriptie- en promotiebegeleiding, congrespapers en -sessies.

Afdelingshoofd Pál Nyiri: “Op onderzoeksterrein wordt voortgebouwd aan het verder in kaart brengen van de verstedelijking in Nederland in internationaal perspectief, waarbij het netwerk van stichtingen en andere instellingen, waaronder archieven en bijzondere collecties van steden, universiteiten en erfgoedinstellingen zal worden gebruikt”.

Loopbaan

Jaap Evert Abrahamse studeerde Kunst-, architectuurgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde cum laude aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de ruimtelijke ontwikkeling van ’s lands hoofdstad in de zeventiende eeuw. Sinds 2007 is hij senior onderzoeker bij de RCE. Voordien was hij onderzoeker en adviseur bij de gemeente Amsterdam. Abrahamse is lid van de redactie van het Tijdschrift voor Historische Geografie.

1 reactie op “Abrahamse hoogleraar stad, landschap en erfgoed”

  1. Wij zijn een wijkraad in het Haagse Regentes/Valkenbos. Deze wijk heeft een zeer gemêleerde bouw in eclectische stijl en was ontworpen door de Haagse stedenbouwkundige Lindo. Wijzelf wonen al jaren in deze prettige wijk, net als vele andere bewoners. Alleen moeten wij zeer alert zijn en blijven, wat betreft de pandjesbazen en huisjesmelkers, die duidelijk geen respect hebben voor deze eclectische wijk. Ook de gemeente Den Haag ziet de ernst niet in van het gevaar die op de loer ligt in deze wijk, welk ontwerp vrijwel gelijk was met het Bezuidenhout die in de tweede wereldoorlog het onderspit moest delven. Juist hierdoor zouden zij juist zuinig en bijzonder trots moeten zijn op onze wijk Regentes/Valkenbos wat eens het trotse landgoed was van Koning Willem II.
    Wij zouden het zeer op prijs stellen indien wetenschappers interesse in onze wijk zouden krijgen. Het draagt bij tot behoud van vele bouwstijlen, geschiedenis en belevenissen in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.