Ga naar de inhoud

Actie Heemschut voor woningen Amsterdam

Heemschut Amsterdam maakt zich ernstig zorgen over Admiraal de Ruijterweg 70-74 in stadsdeel West. Eigenaar en beheerder weigeren al jaren om funderingsherstel en onderhoud uit te voeren. Dat komt de karakteristieke middenstandswoningen niet ten goede. Reden voor de erfgoedvereniging op te roepen tot renovatie.

Heemschut ziet bij de eigenaar weinig liefde voor de bijzondere huizen. “Het lijkt erop dat onderhoud bewust wordt uitgesteld om uiteindelijk meer wooneenheden te kunnen verwezenlijken”. Het stadsdeelbestuur wil de gevel behouden, maar erachter mag gesloopt worden. Heemschut is bang dat, door het achterstallig onderhoud, langzaam wordt toegewerkt naar volledige sloop.

Rechtszaak

Het achterstallige onderhoud zorgt ook voor strijd tussen de bewoners en de eigenaar en beheerder. Onrechtmatige ontbinding van huurcontracten was voor twee bewoners aanleiding om uiteindelijk naar de rechter te stappen. Met succes; de eigenaar moet de fundering van nummer 70 herstellen.

Ondanks die uitspraak, lijkt de eigenaar zijn koers niet te wijzigen. Er is hoger beroep aangetekend en aan de opdracht van de rechtbank om de fundering te herstellen is nog geen gehoor gegeven. Sterker, men is recent begonnen met ontmanteling van het interieur van de panden. Ook de balkonhekken zijn inmiddels verdwenen.

Oproep

Heemschut verzoekt het stadsdeelbestuur van Amsterdam-West alle middelen in te zetten om te komen tot renovatie van dit rijtje panden. Ook is de erfgoedvereniging in gesprek met het stadsdeel om de sloopmelding te wijzigen naar een vergunningsplicht voor de sloop. Zo krijgt het stadsdeel meer controle over het behoud van karakteristieke elementen.

Historie

De Admiraal de Ruijterweg kent haar oorsprong in 1907. De gemeente Amsterdam had toestemming verleend aan de Electrische Spoorweg Maatschappij om hier een tramlijn naar Haarlem en Zandvoort aan te leggen.

De aanliggende percelen werden tussen 1907 en 1912 als bouwterrein verkocht. De panden op nummer 70-74 werden rond 1910 verkocht onder leiding van architect Van Egmond en zijn bekend vanwege de prachtige tegeltableaus in de portieken.

 

1 reactie op “Actie Heemschut voor woningen Amsterdam”

  1. Tja, dat zijn de huizen die in mijn leven het eerste op mijn netvlies hebben gestaan. Mijn vader (Herman Sickmann) had een banketbakkerij aan de overkant. (Admiraal de Ruijterweg nr. 67.) Mijn eerste schoonheidservaringen met gebouwen heb ik hier opgedaan. De jaren voor de oorlog, die waanzinnig mooie portieken. Ik pleit voor behoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.