Ga naar de inhoud

Bouwpakket Erve Beernink ook weer rijksmonument

Boerderij Erve Beernink, de 17e eeuwse vakwerkboerderij die na een lange omzwerving een nieuwe plek kreeg in het dorpje Beuningen in Twente, geniet na bezoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) opnieuw de status van rijksmonument. Het is de climax van een 15-jarig proces, dat leest als een spannende erfgoedroman.

De toenmalige eigenaar kreeg in 2008 bij vergissing een sloopvergunning voor een van de meest waardevolle vakwerkboerderijen van Twente, en plaatste deze op Marktplaats. Herbestemming specialist BOEi wist Erve Beernink van de sloop te redden en volledig te demonteren, waarna de hoeve meer dan 12 jaar opgeslagen lag.

Dankzij gezamenlijke inspanning van BOEi, de RCE, de gemeente Losser, omwonenden, de nieuwe eigenaar en bouwbedrijf Oude Moleman, is de boerderij op een fraaie plek in Noordoost Twente herbouwd.

De oorspronkelijke onderdelen zijn vrijwel allemaal hergebruikt op basis van een uitvoerig restauratieplan, waarbij verduurzaming een belangrijke vereiste was. Behoud van de rijksmonumentale status is voor alle betrokkenen een mooie afsluiting.

1 reactie op “Bouwpakket Erve Beernink ook weer rijksmonument”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.