Ga naar de inhoud

Cultureel erfgoed op 12 nieuwe zilveren dukaten

De Koninklijke Nederlandse Munt brengt een nieuwe muntenreeks uit, geheel in het teken van stadspoorten en toegangswegen. Het gaat om 12 Zilveren Dukaten, voor iedere provincie één. Daarmee geeft de producent cultureel erfgoed aandacht én kunnen liefhebbers een mooi exemplaar verzamelen.

Het eerste, dat onlangs is gelanceerd, richt zich op de Catharijnepoort, die ooit in Utrecht stond. De voorzijde toont hertog Karel van Egmond, ook bekend als Karel van Gelre. Op de keerzijde staat het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal.

Belangrijkste toegang tot de stad

In de Middeleeuwen groeide Utrecht steeds meer uit tot een stad van flinke omvang, en om die goed te kunnen bereiken werden vier hoofdtoegangen opgetrokken. Een ervan was de Catharijnepoort. Het bouwwerk aan de westkant van de Domstad, bij het huidige Vredenburg, werd vernoemd naar het naastgelegen klooster, gewijd aan Sint Catharina. De poort was van de vier de grootste en best verdedigbare. Ook was hij de oudst bekende bewaarplaats van de stadsrechten van Utrecht.

Karel V

Karel V, die in 1528 aan de macht kwam, liet binnen de muren van de stad een groot kasteel bouwen, Vredenburg genoemd. De Catharijnepoort kwam buiten het kasteel te liggen, in het schootsveld van kanonnen. Reden waarom de poort grotendeels werd afgebroken. Plannen om hem opnieuw te bouwen kregen in 1625 vorm; een nieuwe Catharijnepoort verrees. Deze ging echter in 1830 alsnog tegen de vlakte, samen met de rest van de Utrechtse stadsverdediging.

Tekeningen in Utrechts Archief

Op de Zilveren Dukaat ‘Catharijnepoort Utrecht’ van de Koninklijke Nederlandse Munt staat de nieuwe poort afgebeeld, zoals deze door Paulus Moreelse werd ontworpen in 1625. Tekeningen ervan zijn te bewonderen in Het Utrechts Archief.

Prijs: 54,95 euro. Oplage: 1.750.

 

1 reactie op “Cultureel erfgoed op 12 nieuwe zilveren dukaten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.