Meteen naar de inhoud

De Verbeelding van Plan Zuid

Museum Het Schip in Amsterdam brengt De Verbeelding van Plan Zuid uit, een wandel- en fietsgids door het Plan Zuid van architect H.P. Berlage.

De route voert langs bijzondere beelden, vaak onderdeel van woningbouwcomplexen, gemaakt door kunstenaars van de Amsterdamse School. Ze werden destijds geplaatst met de wens ook de gewone man en vrouw in contact te brengen met kunst.

In 1917, de stad groeide en bloeide, nam de Amsterdamse gemeenteraad het uitbreidingsplan van Berlage aan. Ruim tweehonderd architecten ontwierpen vervolgens met enorme bevlogenheid: mooie huizen moesten er komen.

Kunstenaars ongenoemd

Van bijna elk huizenblok in Plan Zuid is de architect nog bekend, maar de kunstenaars die er de vele beeldhouwwerken maakten bleven vaak ongenoemd.

De Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hildo Krop staat bij velen op het netvlies, maar in De Verbeelding van Plan Zuid komen ook beelden van tal van andere kunstenaars voorbij, onder wie Chris van der Hoef, Jan Trapman, Flip ten Klooster, Theo van Reijn, Louise Beijerman, John en Antoon Rädecker en Bernard Richter.

Verrassende ontdekkingstocht

Het is de veelheid en diversiteit die de wandeling of fietstocht door Plan Zuid tot een verrassende ontdekkingstocht maakt. Men voelt de verfijnde spanning tussen architectuur en beeldhouwkunst. De architectuur is al uitzonderlijk, de talloze decoraties maken Plan Zuid nog bijzonderder.

De beelden prikkelen de fantasie en zijn soms humoristisch en vol symboliek. Vaak verwijzen ze naar saamhorigheid of naar mythologische verhalen, met een muze en een faun. Veel beelden zijn geïnspireerd op straatnamen, vooral in dat deel van Plan Zuid waar de straten naar Griekse goden en helden zijn genoemd. Er zijn ook verwijzingen naar andere culturen zoals overzeese volken en de exotische dierenwereld.

Verder krijgt het kind veel aandacht. Kinderen werden niet meer als kleine volwassenen afgebeeld maar spelend of lerend.

Expositie

Het Schip brengt De Verbeelding van Plan Zuid uit ter gelegenheid van de officiële museumstatus van De Dageraad. In het museum aan de Burgemeester Tellegenstraat in Amsterdam is een nieuwe expositie geopend over de architectuur en kunst in Plan Zuid.

Meer achtergronden over de kunstenaars en architecten op de kunstroute staat op Wendingen, het vernieuwde digitale platform over de Amsterdamse School.

De Verbeelding van Plan Zuid, Kunstroute langs de Amsterdamse School, ISBN 978-90-829211-3-7, kost. Een wandeling met gids door Plan Zuid is te reserveren bij Museum het Schip

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: