Deels opgeknapte Hoeve Nieuw Ehrenstein heeft eeuwenoude luidklok terug

Het monumentale boerderijcomplex met villa Nieuw Ehrenstein in de Anstelvallei bij Kerkrade heeft zijn historische luidklok uit 1807 terug. De teruggave markeert de oplevering van het eerste deel van de restauratie van het complex, dat in verval was geraakt en gedeeltelijk was ingestort.

Het nu herstelde deel, dat op 2 november officieel is geopend, is na een opknapbeurt van twee jaar getransformeerd in een fraaie brasserie waar publiek gastvrij onthaald wordt.

Tijdens de opening werd duidelijk hoeveel mensen bij dit speciale restauratieproject betrokken zijn. Bij die gelegenheid bracht de familie Nicolaije uit Heerlen bij wijze van apotheose bedoelde klok terug. De historische luidklok, nu voor eenieder te bewonderen op Nieuw Ehrenstein, was na tal van omzwervingen in de regio bij de familie terechtgekomen. Zij schonk hem graag aan Het Limburgs Landschap.

Restauratieplan

De gemeente Kerkrade zocht een paar jaar geleden een oplossing voor het boerderijcomplex. De plaatselijke overheid benaderde de Stichting het Limburgs Landschap en met hulp van de provincie Limburg werd een restauratieplan opgesteld.

Verantwoordelijk wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening en Toerisme): “We zijn heel trots op het werk dat tot nu toe is verzet en dankbaar voor de goede samenwerking. De Anstelvallei is voor velen een onontdekte ‘groene parel’ aan de rand van Kerkrade. We werken met Het Limburgs Landschap en de provinciale overheid hard aan de ontwikkeling van dit prachtige natuur- en recreatiegebied”.

Grote bijdragen

De gemeente Kerkrade en de provincie hebben aan de restauratie van Nieuw Ehrenstein een grote financiële bijdrage geleverd.

“Limburg heeft een kenmerkende identiteit. Die wordt mede bepaald door verhalen en vooral ook door de monumenten die ons omringen. Het is belangrijk die monumenten door te geven aan komende generaties. Daarom steunt de provincie de restauratie van Hoeve Nieuw Ehrenstein van harte”, zegt Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg.

Wilfred Alblas, directeur van de Stichting Limburgs Landschap, is trots op wat de vakmensen tot dusver hebben kunnen laten zien. “De hoeve krijgt stukje bij beetje haar grandeur terug. Met behoud van oude bouwsporen en een aangepaste herinrichting is de geschiedenis van het complex voor iedereen af te lezen aan het gebouw”.

Fasegewijs

Inmiddels is Het Limburgs Landschap begonnen met herstel van de villa, de schuren zijn al gestabiliseerd.

Het eerste deel van de restauratie was dusdanig ingrijpend dat de stichting de andere gebouwen noodgedwongen fasegewijs onder handen neemt. Afhankelijk van de steun van derden kan dan eerst de villa opgeknapt worden, waarbij vooral het bijzondere interieur met onontdekte schatten veel aandacht vraagt.

Hoofdlocatie Erfgoedweekeinde

Op 10 november is Nieuw Ehrenstein hoofdlocatie van het maandelijkse Limburgse Erfgoedweekeinde. Alle belangstellenden zijn die zondag welkom tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Het team van Het Limburgs Landschap geeft op locatie uitleg. Ook is dan een beschreven wandelroute door de omliggende Anstelvallei verkrijgbaar.

Adres: Hoeve Nieuw Ehrenstein, Nieuw-Erensteinerweg 5. Kerkrade. 

Foto: Exterieur Nieuw Ehrenstein (foto Jo Pöttgens).

 

 

 

 

 

1 thought on “Deels opgeknapte Hoeve Nieuw Ehrenstein heeft eeuwenoude luidklok terug

  1. Dit is nu zo’n uitdagende restauratie waar door intensief samenwerken van eigenaar Het Limburgs Landschap, met Gemeente, Provincie, RCE en het Prins Bernhard Cultuurfonds de eerste stevige stappen gezet zijn. Het interieur van de villa is even bijzonder vanwege het rijke interieur met verstopte wandschilderingen en de lagen behang van eeuwen, als vanwege de deplorabele toestand. De volgende uitdaging voor Het Limburgs Landschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.