Drie nominaties voor Gouden Terebinth 2020

De funeraire prijs Gouden Terebinth, in 2015 ingesteld door het bestuur van Terebinth (de stichting die zich sterk maakt voor funerair erfgoed), wordt op 8 februari voor de derde keer uitgereikt.

Winnaar van de nationale award is een organisatie of persoon die zich uitzonderlijk heeft ingezet voor behoud van de (historische) begraafplaats in ons land of ander funerair erfgoed.

Genomineerd voor de Gouden Terebinth 2020 zijn de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels in Veenhuizen, de Stichting Oude Kerkhof Roermond en de Stichting Sovjet Ereveld te Leusden.

Moeilijke selectie

De werkgroep die de prijsuitreiking voorbereidt, selecteerde de drie uit vijftien succesverhalen.

Enthousiasme en doorzettingsvermogen vindt Terebinth naar eigen zeggen bij alle kandidaten terug. Het betreft een breed scala: of het nu gaat om mensen en organisaties die net beginnen aan de restauratie van grafmonumenten, of om instanties die al jaren ervaring hebben met onderhoud en beheer van een historische begraafplaats. Ook kandidaten die op andere manier bij het brede publiek aandacht vragen voor het belang van bijzondere kerkhoven en hun positie in de samenleving komen in aanmerking voor de prijs.

Presentaties

Op zaterdag 8 februari 2020 krijgen de genomineerden de gelegenheid hun project te presenteren in de aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht.

De jury, met daarin Karel Loeff (directeur erfgoedvereniging Heemschut), Laurens Sparrius (onderzoeker bij Floron) en Nicoline Zemering (directeur begraafplaats Rhijnhof), bepaalt daarna wie zich winnaar van de Gouden Terebinth 2020 mag noemen.

Kandidaten

Tot 21 oktober konden kandidaten worden voorgedragen. Naast de drie genomineerden waren dat o.a. het bestuur van de Stichting Op den Rösheuvel in Valkenswaard, de Stichting Oude Begraafplaats Gouda, de Werkgroep Funerair erfgoed van de Oudheidkundige Kring Hulst, Werkgroep Hôf en Toer in Huizum en de Stichting Online-Verleden.

Stimulans

Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (een wisseltrofee en geldbedrag van 1.000 euro) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor behoud van de traditionele begraafplaats en ons funerair erfgoed in bredere zin.

“Graven en andere gedenktekens”, aldus de organiserende stichting, “vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze behoren net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die historie weer tot leven”.

Eerdere winnaars van de Gouden Terebinth zijn de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en de Stichting Ter Navolging Tiel. http://www.terebinth.nl.

Foto: Bloemen op de graven van het Sovjet Ereveld te Leusden, een van de drie genomineerden voor de Gouden Terebinth 2020.

2 thoughts on “Drie nominaties voor Gouden Terebinth 2020

  1. Mooie website, mooi bericht – stichting Terebinth is blij met alle positieve reacties die er binnenkwamen: funerair erfgoed leeft! Tot ziens op 8 februari in Utrecht.

  2. Ik zou in Geffen een grafzerk willen behouden. Wie heeft daar mogelijkheden toe?
    Het is een bijzonder graf uit 1944
    06-23472661

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.