Ethiopische 18e eeuwse kroon na decennia weer thuis

De Nederlandse regering heeft vandaag (donderdag 20 februari) een belangrijke religieuze kroon, eigendom van de Ethiopische Orthodoxe Kerk, teruggebracht naar Ethiopië.

Premier Abiy en de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) waren bij de feestelijke overdracht in Addis Abeba aanwezig.

In beheer te Rotterdam

De 18e eeuwse kroon was 21 jaar in Rotterdam in beheer bij Sirak Asfaw, een Nederlander van Ethiopische afkomst.

Asfaw bewaarde het uiterst kostbare sieraad in zijn flat. Het topstuk uit 1790 viel bij toeval in zijn handen toen zijn huis in de jaren negentig diende als ontmoetingsplek en tijdelijke verblijfplaats voor Ethiopische vluchtelingen. Het gestolen pronkjuweel stond in de koffer van een van die mannen.

Asfaw onderkende de historische waarde van de ruim twee eeuwen oude kroon. Hij nam het voorwerp in beslag en wees de smokkelaar de deur. De Rotterdammer wilde de kroon terugbrengen naar Ethiopië, maar niet zolang het communistische regime dat kunstdiefstallen mogelijk maakte, nog aan de macht was.

Vorig jaar nam hij via kunstdetective Arthur Brand contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Besproken werd op welke manier dit belangrijke culturele erfgoed terug kon naar Ethiopië. Vanaf dat ogenblik is in goed overleg gewerkt aan de beste manier om de kroon terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

‘Vereerd en verheugd’

Minister Kaag: “We zijn vereerd en verheugd dat we de kroon hebben kunnen terugbrengen naar de plek waar die thuishoort”. Het sieraad, dat miljoenen euro’s waard is, wordt tentoongesteld in Het Nationaal Museum van Ethiopië in Addis Abeba

Foto: Aansluitend aan de ontmoeting tussen minister Kaag en premier Abiy, in aanwezigheid van Asfaw zelf, werd de kroon feestelijk overgedragen (foto Carel Kramer).

1 thought on “Ethiopische 18e eeuwse kroon na decennia weer thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.