Ga naar de inhoud

Fort Honswijk in Houten na restauratie weer open

Fort Honswijk in Houten is na jarenlange restauratie heropend. De ruim 300 bijzondere muurschilderingen en illustraties zijn behouden. Daarnaast is het markante verdedigingswerk voorzien van een duurzaam verwarmingssysteem. De nieuwe exploitant staat klaar om het fort nieuw leven in te blazen.

Volgens Utrechts gedeputeerde Rob van Muilekom (Cultuur) bepalen de forten van de Hollandse Waterlinies het karakter van het landschap in zijn provincie. “Dat koesteren we. We willen ervoor zorgen dat de forten toegankelijk worden voor iedereen. Je moet ter plaatse iets kunnen ontdekken en beleven, maar je moet er ook een kop koffie kunnen drinken. Kortom, er moet reuring zijn. Fort Honswijk is daar nu klaar voor”.

Toonaangevend

Het indrukwekkende Fort Honswijk (1841-1888) behoort tot de toonaangevende forten van het UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies en vormt het robuuste hart van het meest complete waterlinielandschap van Nederland.

Nergens elders zijn alle kenmerkende soorten waterlinieverdedigings- en waterwerken zo dicht bij elkaar te vinden: sluizen, dijken, een inundatiekanaal en inundatievelden (land dat onder water werd gezet), forten en bunkers. Zonder uitzondering bedoeld om de vijand met water en geschut op afstand te houden.

De rijksmonumentale gebouwen op het terrein van Fort Honswijk zijn circa 150 jaar oud, de bomvrije geschuttoren zelfs 175 jaar. Op terughoudende wijze zijn ze de afgelopen jaren opgeknapt. Zo zijn kapotte stenen en slecht metselwerk vervangen en ramen, deuren en luiken weer toekomstbestendig gemaakt.

Indringende beleving grimmig fortleven

De ambitie was om het doorleefde karakter van het fortcomplex zoveel mogelijk te behouden. Die visie komt onder andere terug in de manier waarop is omgegaan met de ruim 300 illustraties op het fort.

Het gaat om namen, data, krabbels en tekeningen van soldaten in krijt, verf en potlood.

Ze dateren uit alle gebruiksfasen van het fort en brengen de bezoeker direct in contact met het gevoel van oorlogsdreiging of onzekerheid van de makers. Vrijwilligers brachten ze in kaart. De illustraties zijn geconserveerd en dragen bij aan een indringende beleving van het grimmige fortleven.

Historisch watermanagement

Duurzaamheid vormde bij de restauratie een belangrijk uitgangspunt. Met de aangelegde aquathermie-installatie kunnen veel gebouwen in en rond het fort worden verwarmd met water uit de fortgracht.

Historisch watermanagement vormt volgens Van Muilekom zo weer een logisch uitgangspunt voor hypermoderne duurzame warmteopwekking met water. De gedeputeerde: “Ik vind het mooi dat moderne technieken worden gebruikt om de forten te verduurzamen. Dat is belangrijk om ze toekomstbestendig te maken. De provincie Utrecht gaat bij de andere forten van de Hollandse Waterlinies onderzoeken of die eveneens geschikt zijn om aquathermie-techniek toe te passen”.

Foto: Honswijk (1841-1888), een van de oudste en grootste forten van het UNESCO werelderfgoed de Hollandse Waterlinies, vormt het robuuste hart van het meest complete waterlinielandschap van Nederland (foto RCE).

2 reacties op “Fort Honswijk in Houten na restauratie weer open”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.