Geen sloop herenhuis Blankenberge (BE)

De provincie West-Vlaanderen heeft de sloop van het markante herenhuis in Blankenberge verboden.

De Nederlandse erfgoedvereniging Heemschut schreef bij hoge uitzondering, vanwege de uitzonderlijke schoonheid van het pand, een brief naar de zuiderburen om actievoerders ter plaatse te ondersteunen.

Vlakbij Grote Markt

Het stadsbestuur van Blankenberge had een sloopvergunning verleend voor het in 1912 ontworpen herenhuis van architect Marcel Hoste. Het pand is volgens kenners echter temeer van hoge waarde, omdat het gelegen is vlakbij de Grote Markt, aan een belangrijke doorgaande route. Dat is ook de hoofdroute langs de Vlaamse kust, met de befaamde kuststram ‘de Lijn’ die inmiddels iconische waarde heeft voor toeristen.

Historische waarde

Juist dit pand heeft door zijn contrasterende ‘Vlaamse’ stijl, zijn bouwjaar en verschijningsvorm volgens Heemschut bijzondere historische waarde. De uitgebreide detailleringen maken het herenhuis extra bijzonder.

Nadat de voorgenomen kaalslag door het bestuur van de badplaats Blankenberge werd toegestaan, besloot de provincie West-Vlaanderen in beroep de vergunning te vernietigen.

Anders dan het stadsbestuur is de provincie van mening dat het om bijzonder erfgoed gaat. Op deze, en andere gronden, belandde de vergunning in de kliko. Daartegen kan bij de rechter beroep worden ingesteld. Of dat wordt gedaan is onbekend.

1 thought on “Geen sloop herenhuis Blankenberge (BE)

  1. deze toelating = andere belangen
    in feite is het poging tot oplichting
    want zo onbekwaam zijn is onmogelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.