Hekwerk Nederlandsche Bank naar Bergeijk

Nu De Nederlandsche Bank (DNB) op het Frederiksplein in Amsterdam niet langer bewaarplaats is van geld en goud, is een zwaar hekwerk daar overbodig. Het kunstwerk wordt gedemonteerd en verhuist grotendeels naar het Mien Ruyspark in Bergeijk.

De nieuwe bestemming is het resultaat van overleg van de bank met erfgoedvereniging Heemschut en de gemeente Amsterdam.

DNB is enthousiast dat het overgrote deel van het hekwerk in het landschapspark te Bergeijk wordt herplaatst. De beschildering ervan naar ontwerp van Peter Struycken dateert uit 1993 – 1994. Sommige delen van het kunstwerk zonder figuratie worden hergebruikt in het ontwerp van het gerenoveerde gebouw.

Demontage en opbouw

Na demontage wordt het hekwerk tijdelijk opgeslagen bij het familiebedrijf Bruns bv in Bergeijk.

Directeur Jan Burgmans wil zo’n 185 meter tentoon stellen in het Mien Ruyspark, waar ook andere kunstwerken te zien zijn. Vorm en plek in het park staan nog niet vast. Die worden in samenspraak bepaald door de lokale overheid, Bruns bv, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en maker Struycken. Vanaf voorjaar 2022 is het kunstwerk naar verwachting te bewonderen in zijn nieuwe groene omgeving.

Eerder is in het park in Bergeijk door Heemschut’s Werkgroep Monumentale Kunst een tegelreliëf van Ad Dekkers ondergebracht, onthuld door prinses Beatrix.

Bruns bv

De firma Bruns bv ontwikkelt hoogkwalitatieve tentoonstellingen en exhibits voor musea, science centra, informatie- en bezoekerscentra en brand experiencecentra, en is gevestigd in de voormalige weverij De Ploeg.

1 thought on “Hekwerk Nederlandsche Bank naar Bergeijk

  1. Doodzonde dat Peter Struyckens werk bij DNB wordt weggehaald.
    Waarom eigenlijk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.