Ga naar de inhoud

Herstel rijksmonumentale boerderij in Weesp nabij

De eigenaar van een verwaarloosde rijksmonumentale boerderij aan de Vecht in Weesp moet aan de bak. Voor 25 december 2023 dient hij het pand wind- en waterdicht te maken. Ook moeten ernstige gebreken worden aangepakt. Het Amsterdamse stadsgebied Weesp heeft het handhavingsverzoek van erfgoedvereniging Heemschut overgenomen.

Heemschut Amsterdam maakt zich zorgen om de hoeve. Al in 2017 wees zij de toenmalige gemeente Weesp op de ernst van de situatie. Inmiddels staat de boerderij te verkrotten.

Herbestemming

De komende jaren krijgt het complex een herbestemming; de gemeente is bereid daaraan medewerking te verlenen. In de boerderij en bijgebouwen wil de eigenaar met respect voor het historische karakter drie woningen onderbrengen.

De al ingestorte schuur zal daarvoor weer worden opgebouwd. Omdat de ontwikkeling en uitvoering van dit plan nog op zich laat wachten, is het volgens Heemschut van belang dat het verval van het monument eind dit jaar stopt

Complex

De boerderij staat aan de Lange Muiderweg 16 langs de Vecht in Weesp. Het complex bestaat uit een onderkelderd woonhuis, een houten zomerhuis, een schuur en een stal. Het woonhuis is grotendeels afkomstig uit de 18e eeuw, binnen zijn bijzondere gestucte wanden te vinden.

 

1 reactie op “Herstel rijksmonumentale boerderij in Weesp nabij”

  1. Willem van der Spek

    Waarom moet Heemschut om handhaving vragen. Het is een rijksmonument dus moet RCE dat zelf doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d