Ga naar de inhoud

Het Nieuwe Instituut toont voorstellen Prix de Rome  

Het Nieuwe Instituut in het Museumpark te Rotterdam toont van 18 november 2022 tot 9 april 2023 de inzendingen van de architecten die door een internationale jury zijn genomineerd voor de Prix de Rome Architectuur 2022. Arna Mačkić, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), Lesia Topolnyk, en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen) reageren op het thema Healing Sites.

Healing Sites

“We leven in een tijd waarin klimaat en ongelijkheid om aandacht vragen. In het licht van deze onderwerpen zet de prijsvraag aan tot nadenken over de rol van architectuur”, schrijft Het Nieuwe Instituut in een persbericht. “Als gevolg van kapitalisme, kolonialisme en imperialisme zijn ecosystemen beschadigd, vernietigd of verloren gegaan. Architectuur is daar medeplichtig aan. Hoe reflecteren architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten hierop en op wat voor manier kunnen zij hun werkwijze herformuleren om deze erfenis te ontkrachten?”

Tentoonstelling

De vier voorstellen in de expositie zijn plekken van maatschappelijk trauma, gepositioneerd binnen het voormalige Joegoslaviëtribunaal, tussen de wrakstukken van vlucht MH17, in de voormalige strafkolonie in Veenhuizen en aan servicebalies van de Belastingdienst.

Naast werk dat bestaat uit maquettes, beelden en films van de genomineerden zijn historische voorbeelden uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en documentatie van het proces van deze Prix de Rome-editie te zien. Daarmee biedt de tentoonstelling tegelijkertijd een bespiegeling op de veranderende rol van de architect in de samenleving in relatie tot het thema Healing Sites.

Zico Lopes van het Rotterdamse bureau Spatial Codes is ruimtelijk ontwerper van de expositie. Alex Clay en Karin van den Brandt van het bureau Lesley Moore tekenden voor het grafisch ontwerp.

Prijsuitreiking

De winnaar van de prestigieuze Prix de Rome Architectuur 2022 wordt tijdens een feestelijke avond bekend gemaakt. Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, overhandigt dan de prijs ter waarde van 40.000 euro aan een van de genomineerden uit de shortlist op basis van de presentatie van projecten in de tentoonstelling.

Meer informatie over de tentoonstelling 

https://prix-de-rome-2022.hetnieuweinstituut.nl

Prix de Rome

De Prix de Rome is de oudste, meest prestigieuze architectuurprijs van Nederland voor architecten tot 35 jaar. De Prix de Rome Architectuur wordt dit jaar georganiseerd door het Mondriaan Fonds in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Een begeleidende publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books.

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is het nationale museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Het instituut wil laten zien hoe krachtig nieuwe (ontwerp)ideeën kunnen zijn.

Doel is om een betere toekomst te verbeelden, uit te proberen en in praktijk te brengen door samen stil te staan bij denkbeelden van vroeger, nu en later. Het instituut moedigt bezoekers aan om vragen te stellen, mee te denken en zo zelf een bijdrage te leveren. De tentoonstellingen, het onderzoek, de evenementen en andere initiatieven die het instituut in binnen- en buitenland ontwikkelt, vormen samen een proeftuin. Toonaangevende ontwerpers, denkers en uiteenlopende publieksgroepen werken er samen aan een kritische benadering van actuele vraagstukken.

Het Nieuwe Instituut huisvest de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, en beheert Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur in het Rotterdamse Museumpark.

Zoöp en Biënnale

Dit jaar werd Het Nieuwe Instituut ’s werelds eerste Zoöp, een baanbrekend organisatiemodel waarbij alle aspecten van de activiteiten en programmering van het museum worden bepaald door de impact op en het nut voor andere vormen van leven.

Het instituut is opdrachtgever van het Nederlandse paviljoen op de tweejaarlijkse Architectuurbiënnale van Venetië, en treedt in 2023 op als artistiek directeur van de London Design Biënnale. In 2022 was Het Nieuwe Instituut curator van de officiële Nederlandse inzending voor de Triennale di Milano, waarmee de Golden Bee Award van de triënnale werd gewonnen.

Foto: De genomineerden Prix de Rome Architectuur 2022. Lesia Topolnyk, Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen), Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski), en Arna Mačkić.

1 reactie op “Het Nieuwe Instituut toont voorstellen Prix de Rome  ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.