Ga naar de inhoud

Het Verdwenen Vliegveld

Wat was er zo geheim aan het Marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk (ZH) dat het jarenlang volledig van de kaart was gepoetst alsof het niet bestond? In de documentaireserie Het Verdwenen Vliegveld gaan de makers op zoek naar het antwoord op deze vraag. De reeks presenteert voor het eerst de rol van het marinevliegkamp tijdens de Koude Oorlog.

Ruim drie miljoen mensen hebben Valkenburg bezocht voor de musical Soldaat van Oranje, die speelt in een van de hangaars.

Rol in Koude Oorlog

Slechts weinig mensen kennen de rol van het in 2006 gesloten militaire vliegveld tijdens de Koude Oorlog, de jarenlange periode van gewapende vrede die eindigde met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991, nu dertig jaar geleden.

Het Verdwenen Vliegveld vertelt dat onbekende verhaal, door met oud-marinepersoneel terug te gaan naar de plekken waar ze hebben gewerkt en samen met hen op zoek te gaan naar de sporen van de Koude Oorlog.

Aan het woord komen onder anderen de laatste commandant, de eerste vrouwelijke TACCO (tactical coördinator) ter wereld en twee dames van het vrouwenvredeskamp die er in het najaar van 1982 protesteerden tegen kernwapens.

Niet-toegankelijke locaties

Met medewerking van eigenaren en gebruikers is gefilmd op niet-toegankelijke locaties, zoals de verkeerstoren, de munitiebunkers, de damesbarakken en het Valkenhorstheater waar de hele omgeving kwam feesten.

Tot verrassing van de makers bleken in alle bezochte gebouwen nog veel sporen uit die tijd te vinden, variërend van inrichting en achtergelaten instructies tot nog werkende apparatuur.

De vijfdelige documentaire verhaalt niet alleen van de opsporing van Russische onderzeeërs en van protesten tegen de mogelijke inzet van kernwapens, maar ook van het sociale leven in het vliegkamp en de emoties rond de onverwachte sluiting.

TV West

Het Verdwenen Vliegveld is vanaf donderdag 25 november te zien bij TV West en daarna ook bij de lokale omroepen Sleutelstad en RTV Katwijk.

De documentaire-reeks is gemaakt door archeoloog en journalist Ruurd Kok samen met Kleef & Koop, het videoproductiebedrijf van journalist Reanne van Kleef en cameravrouw Tess van Kooperen. Samen maakten zij eerder Bang voor mooi weer (mei 2020) bij gelegenheid van het verschijnen van het gelijknamige boek van Kok (uitgezonden op Sleutelstad en te zien op YouTube).

Het project Het Verdwenen Vliegveld is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Atlantikwall), het Karel Doorman Fonds, het Leids Mediafonds en de gemeente Katwijk (Erfgoedplatform).

Voor updates en een blik achter de schermen zie https://www.facebook.com/VerdwenenVliegveld/

Foto: Het filmen van de munitiebunkers (foto Het Verdwenen Vliegveld).

1 reactie op “Het Verdwenen Vliegveld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.