Ga naar de inhoud

Iconisch stadsgezicht Amersfoort straalt weer

Na een omvangrijke restauratie presenteert Museum Flehite in Amersfoort het 350 jaar oude Gezicht op Amersfoort in de lopende tentoonstelling Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos. De expositie – een selectie schilderijen, gouaches en hedendaagse fotowerken – is verlengd tot en met 11 september.

Na de restauratie is Gezicht op Amersfoort, het grootste 17e-eeuwse stadsgezicht van Nederland, nu weer te zien in het warme avondlicht en met de heldere kleuren zoals Mathias Withoos het iconische panorama heeft geschilderd.

Internationaal bekend

Meesterschilder Mathias Withoos geniet internationale bekendheid om zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. Hij maakte Gezicht op Amersfoort in 1671 in opdracht van het toenmalige stadsbestuur.

Zijn leerling Caspar van Wittel werkte daar mogelijk aan mee. Met gebruik van cartografie koos de schilder een imaginaire heuvel in het noordwesten als zichtpunt om zo de bloeiende handel en nijverheid van Amersfoort in beeld te brengen.

Onderzoeken

De restauratie van het monumentale stadsgezicht is in april vorig jaar begonnen met fotografisch (röntgen en infrarood) en microscopisch onderzoek. Directeur Onno Maurer van Museum Flehite: “Het doek van 207,5 x 427,5 centimeter is grondig gereinigd en overgeplaatst op een aluminium spieraam. Ook zijn nieuwe vernislagen en retouches aangebracht. Het schilderij straalt nu in optima forma”.

De ingrijpende opknapbeurt, uitgevoerd door Kathrin Kirsch van Restauratieatelier Amsterdam, vond plaats in het nieuwe CollectieCentrum Nederland te Amersfoort. Voor technisch, voorbereidend onderzoek is samenwerking gezocht met NICAS, een interdisciplinair onderzoekscentrum van onder meer het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Mathias Withoos

Mathias Withoos (Amersfoort, 1627 – Hoorn, 1703) volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen. Voor verdere studie en inspiratie vertrok hij rond zijn twintigste naar Rome.

Na enkele jaren keerde hij in 1652 terug naar zijn geboortestad en werd er een succesvol kunstenaar en leermeester. In het Rampjaar 1672 vluchtte de schilder met zijn gezin naar Hoorn en zette daar zijn loopbaan voort. Tot zijn specialismen als fijnschilder behoren bosstillevens (sottobosco’s), vanitasstillevens, lusthoven en italianiserende landschappen.

Langdurige bruikleen

Museum Flehite heeft Gezicht op Amersfoort sinds 2001 in langdurige bruikleen van de plaatselijke overheid. De restauratie is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, het Fonds Bos/OVF, het K.F. Hein Fonds, het Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en de gemeente Amersfoort. www.museumflehite.nl

Foto: Gezicht op Amersfoort, 1671 (foto René Gerritsen).

1 reactie op “Iconisch stadsgezicht Amersfoort straalt weer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.