Ga naar de inhoud

Isolatie monumenten onder de loep

De stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) gaat praktijkonderzoek doen naar na-isolatie van monumentale woonhuizen, in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Na-isolatie is de vakterm voor het isoleren van een woning die al gebouwd is.

Het onderzoek richt zich op de bouwfysische aspecten die bij het verduurzamen van gebouwd erfgoed een rol spelen. Hoe gedragen zich de methoden en materialen voor het isoleren van monumenten in de praktijk?

Selectie

Op het ogenblik inventariseert de ERM monumenten die in het verleden geïsoleerd zijn en eigenaren die willen meewerken aan het onderzoek.

Na de selectie gaat de stichting tien min of meer bouwfysisch vergelijkbare monumenten bestuderen. Het project is naar verwachting medio 2022 afgerond; dan ook zullen de resultaten worden gepubliceerd.

Verduurzaming

“Het onderzoek focust in het bijzonder op het aanbrengen van isolatiematerialen aan daken en aan de binnenzijde van gevels”, verklaart bouwfysicus Edgar Neuhaus, werkzaam bij Ingenieursbureau Physitec, gespecialiseerd in onderzoek en advies met betrekking tot klimaatbeheersing in musea, kerken en archieven.

“Daarover is veel discussie gaande. Want wat wetenschappelijk bekend is over de effecten, is vooral het resultaat van laboratoriumproeven. Wat die effecten in werkelijkheid zijn, is echter nauwelijks bekend, zeker niet voor toepassing in monumenten. Omdat verduurzaming van die gebouwen nu op gang komt, is het belangrijk je te bezinnen op mogelijke gevolgen van onjuiste keuzes, zeker op langere termijn”.

Begeleiding

Verantwoordelijk voor het onderzoek is een team van Physitec, ERM-bureau en Verwoerd. Een commissie van deskundigen uit de monumentenpraktijk begeleidt het project.

Foto: Met behulp van infraroodthermografie wordt zichtbaar gemaakt dat de gevel maar voor een deel is geïsoleerd. Dat kan leiden tot vochtvorming en mogelijk schade op allerlei plaatsen (bron: Ingenieursbureau Physitec).

 

4 reacties op “Isolatie monumenten onder de loep”

  1. wij wonen nu 40jaar in een vrijstaand woonhuis uit +/- 1810. We zijn heel tevreden met de indertijd gekozen isolatie van vloeren, muren en dak. De stookkosten zijn vergelijkbaar met een modern huis. Graag wil ik mijn ervaring delen.

  2. als je miljeu code a of b hebt, dan krijg je 0,5 % rente korting op je hypotheek, maar hoe zit dat met monumenten, geen dubbel glas e geen isolatie ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.