Ga naar de inhoud

Kunstenaar maakt kopie fresco Tien Geboden

De Russische kunstenaar Lilia Gabo heeft een kopie gemaakt van een 14e eeuwse fresco van de Tien Geboden die sinds de jaren ‘70 achter het kerkorgel in de Sint Andreaskerk in Hattem was verdwenen. Het werk, vervaardigd in opdracht van kunstbedrijf Margin (Art & Media), is onderdeel van de Hanze Expositie Serie – Nr. II Hattem.

Gelders commissaris van de koning John Berends onthult de fresco op 1 juli tijdens de opening van de tentoonstelling samen met burgemeester Marleen Sanderse van Hattem.

Aan het vergaan

Bij de plaatsing van het orgel in de Andreaskerk is destijds geen rekening gehouden met de luchttoevoer. Hierdoor is het kunstwerk voor de tweede maal in de geschiedenis aan het vergaan.

“Toen in de jaren 60 het werk onder het kalk vandaan gehaald werd is er al veel verloren gegaan en de restauratie ervan was gebrekkig”, zegt Nora Kastein, creatief directeur van Margin.

Re-constructie

Lilian Gabo is architect en kunstschilder. Met deze achtergrond heeft zij de bijna onmogelijke opdracht volbracht, het werk te re-construeren. Haar enige referenties waren een oude onduidelijke zwart wit foto en de uitstekende randen van de fresco op de muur.

Na veel onderzoek heeft Gabo het oud Nederlands specifiek voor deze streek weten te achterhalen en met haar architectonische kennis het perspectief van waaruit de foto genomen was gecorrigeerd naar het canvas.

Symbolisch kleurgebruik

Tijdens het onderzoek kwam de in Hattem woonachtige Russsische interessante gegevens tegen, zoals het symbolische kleurgebruik van hoofdletters en dat verschillende personen aan de fresco gewerkt hebben. Voor meer informatie zie www.margin-am.nl/h2

Foto: Orgel en fresco in een beeld (foto Nora Kastein).

1 reactie op “Kunstenaar maakt kopie fresco Tien Geboden”

  1. Henri van de Vosse

    Geachte mevrouw Gabo, ik beschik over de originele foto en over een kleuren foto van de 10 geboden.

    met vriendelijke groet,

    H.J. van de Vosse Hattem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.