Ga naar de inhoud

Landelijk programma Wereld Art Nouveau Dag ondanks corona

Woensdag 10 juni is het Wereld Art Nouveau Dag. In Den Haag, Art Nouveau-hoofdstad van Nederland, zijn onder de noemer Art Nouveau Festijn (van 10 tot en met 14 juni) de meeste activiteiten. Maar ook in de rest van het land, en online is van alles te beleven voor liefhebbers van deze stijl uit 1900.

 Gevarieerd

Op de agenda staan diverse Art Nouveau-wandelingen en wel in Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Er zijn workshops architectuurfotografie en patroon-drukken door middel van zeefdruk of een linoleumsnede.

Verder zijn er rondvaarten langs Haagse Art Nouveau architectuur en wijden in den lande maar liefst zes musea een tentoonstelling aan Art Nouveau. Ook zijn – door de coronamaatregelen nu online – lezingen, literaire podcasts en voordrachten te beluisteren.

Tentoonstellingen

Nét geopend is de expositie Mucha, Meester van de Art Nouveau in het Steendrukmuseum te Valkenswaard. Voor het eerst in 15 jaar zijn werken van deze kunstenaar weer in Nederland te zien.

Het Textielmuseum in Tilburg etaleert de tentoonstelling Pronkstukken, Tafeldamast van Art Nouveau tot Amsterdamse School. En ook in het Lalique Museum (Doesburg), Keramisch Museum Goedewaagen (Nieuw-Buinen), Museum Gouda en Jugendstil Villa Rams Woerthe in Steenwijk is de sfeer uit 1900 te proeven.

De Haagse Salon, met toegepaste kunst uit de periode 1890-1940, houdt tussen 10 en 14 juni open huis.

Vooraf reserveren

Ondanks de beperkingen die de gezondheidscrisis met zich meebracht, is het de organisatoren gelukt een stevig programma neer te zetten. Met man en macht is gewerkt om alle programma-onderdelen corona-proof te maken. Het complete programma staat op http://wereldartnouveaudag.nl.

Nota bene: In verband met de corona-maatregelen dienen alle activiteiten van te voren te worden gereserveerd.

Jaarlijks

Wereld Art Nouveau Dag wordt jaarlijks gehouden om het erfgoed onder de aandacht te brengen. Art Nouveau is relatief jong, en wordt vaak over het hoofd gezien. Maar dat beeld begint te kantelen.

Want Art Nouveau is ‘hot’. Volgens de organisatoren is dat niet zo vreemd als men bedenkt dat de stroming eind 19e eeuw is ontstaan als reactie op de industrialisering en de opkomende consumptiemaatschappij, een herwaardering van de natuur en het ambacht, en een zoektocht naar een nationale identiteit. “Dat zijn precies de onderwerpen die ons vandaag ook bezighouden”.

Sinds 2013

World Art Nouveau Day wordt sinds 2013 in heel Europa gevierd. Initiatiefnemer van de eerste aflevering was het Museum of Applied Arts in Budapest.

Men koos voor de datum 10 juni omdat het de sterfdag is van Antoni Gaudí en Ödön Lechner, twee charismatische Art Nouveau architecten uit verschillende hoeken van Europa. Op internationaal niveau worden de activiteiten gecoördineerd door het Réseau Art Nouveau Network in Brussel en de Art Nouveau European Route in Barcelona.

In Nederland is projectbureau Maison l’Art Nouveau verantwoordelijk voor de coördinatie van alle activiteiten.

Foto: Art Nouveau Wandeling – Gilde Den Haag.

1 reactie op “Landelijk programma Wereld Art Nouveau Dag ondanks corona”

  1. We zijn bezig met Jugendstil in de Veenkoloniën en lach er niet om er zijn meer gebouwen dan men denkt en we we werken aan een boekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.